6.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

O fotografie care spune mai mult decât o mie de cuvinte

O recentă vizită a lui Ionuț Lupescu, candidat la șefia FRF, în Reșița a făcut să iasă la lumină o fotografie care explică foarte mult din trecutul și prezentul județului Caraș-Severin.

Cum Lupescu l-a cooptat și pe Cristian Chivu în echipa sa de campanie, Reșița a fost și ea inclusă pe harta deplasărilor pentru prezentarea candidaturii lui Lupescu. Alegerea nu a fost una foarte fericită, având în vedere că UEFA, acolo unde Lupescu a activat în ultima perioadă, ca specialist, recomandă clar desprinderea totală a politicului de fotbal. Or, Lupescu a fost atât la Reșița, cât și la Caransebeș, în sediul primăriilor de acolo, ocazie cu care a abundat în politicieni și poze cu ei, în condițiile în care fotbalul ar trebui făcut de tehnocrați sau de specialiști în domeniu.

Situația nu a rămas nesurprinsă de presa locală, care a subliniat tocmai acest lucru și care a mai prezentat și câteva poze cu Ionuț Lupescu și Cristi Chivu, care arătau că cei doi au fost prezenți la un eveniment privat în Reșița. Este vorba despre petrecerea dată de primarul Fârliugului, Ioan Borduz, de ziua sa.

Așa cum toată lumea se aștepta, „regula” impunea ca loc de petrecere restaurantul Camerei de Comerț, de la sindrofie nelipsind oamenii politici de care Borduz a fost mereu aproape, în frunte cu retrasul Sorin Frunzăverde.

„Gașca veche” a susținătorilor lui Sorin Frunzăverde s-a combinat, însă, cu actuala „gașcă” de angajați sau oameni influenți de la Consiliul Județean Caraș-Severin, în frunte cu președintele Silviu Hurduzeu, care și-a găsit, și el, rapid, loc în poză.

Cum e o fiță, pentru unii, să ai poze cu Chivu sau cu Lupescu, vizita a fost „ridicată” instantaneu pe toate conturile de socializare ale „celebrităților” prezente la dublul eveniment: ziua lui Ioan Borduz și vizita lui Lupescu și Chivu.

Aflând, probabil, că atât sărbătoritul, cât și Frunzăverde au o condamnare la activ, candidatul Lupescu și-a revizuit pe loc strategia, iar fotografiile cu pricina n-au mai ajuns pe pagina de candidat a celui ce voia să-i arate lui Burleanu că are în Caraș susținerea șefului cel mare.

Interdicție de funcție publică

Deși condamnat cu suspendare, Sorin Frunzăverde a primit o interdicție ceva mai ciudată ca pedeapsă accesorie condamnării: interdicția de a mai ocupa o funcție publică, fiind condamnat, practic, la un fel de sihăstrie politică.

Liderul politic cărășean e condamnat în dosarul vizând alegerile prezidenţiale din 2014, cu interzicerea drepturilor de a candida, de a face parte din partide politice sau de a conduce instituţii publice. Curtea de Apel a adăugat și o pedeapsă complementară, aceea că, pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Frunzăverde Sorin să execute următoarele obligaţii: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Fără a comenta neapărat decizia instanței, această pedeapsă accesorie, recomandare sau cum am dori să o numim, sună totuși ciudat în cazul unei persoane de talia lui Frunzăverde. Care, totuși, nu e infractor de drept comun. Poate, însă, să facă parte dintr-un posibil proces mai lung de șifonare a imaginii sale.

Sorin Frunzăverde a fost condamnat, în primă instanță, la doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de patru ani, pentru folosirea influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 13 din Legea nr. 78/2000. Tribunalul Caraș-Severin i-a aplicat și mai multe pedepse complementare, care înseamnă de fapt interzicerea mai multor drepturi. Sentinţa magistraţilor Curţii de Apel Timişoara este definitivă.

În iulie 2015, procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată, sub control judiciar, a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, acuzat de „săvîrşirea infracţiunii de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”. Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, „Sorin Frunzăverde şi-a folosit influenţa pe care o avea, în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid politic, asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedinte al CJ şi membru în acelaşi partid politic, pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD, din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL. A fost ministru în patru mandate.

Hurduzeu și PSD continuă linia Frunzăverde?

Adevărata știre vine, însă, din banala fotografie de la Camera de Comerț, confirmând ceea ce se discută din 2016, și anume că PSD și președintele Hurduzeu ar continua linia și echipa făcută de Frunzăverde la Consiliul Județean Caraș-Severin.

Atât Ion Mocioalcă, cât și Silviu Hurduzeu încercau să nege faptul că ar avea legături directe cu Sorin Frunzăverde, deși importanți oameni și primari ai acestuia, după dispariția sa de pe scena publică, au trecut în barca PSD. Iar Ioan Borduz sau Tică Bâtea au fost unele dintre reperele importante ale acestei negate colaborări și continuități.

Acum se vede clar că vechiile relații nu s-au tăiat și că foștii de la Consiliul Județean se au foarte pe bune cu actualii, chiar dacă, atunci când vine vorba despre cetățeni și electorat, cei din urmă mai arată cu degetul înapoi, acuzând greaua moștenire. Mai ales pe dificilul subiect al drumurilor. În fotografia buclucașă apar, împreună Sorin Frunzăverde și Silviu Hurduzeu, consilierul județean Petru Borduz, alături de primarul Ioan Borduz și de directorul ADI Intercom, Daniel Borduz, Cristian Bâtea, alături de tatăl său, Tică Bâtea, primari mai vechi și mai noi, alături de foști primari PD, acum pesedizați și de celebrul „Banană”, un personaj tare colorat al Reșiței.

Lupescu, la Primăriile Reșița și Caransebeș

Celebrul fost internațional a ținut ca întâlnirile sale publice de la Reșița și Caransebeș să fie organizate chiar de primăriile celor două municipii.

„Am vizitat până acum 27 de judeţe şi am simţit că oamenii vor o schimbare, şi misiunea mea cea mai importantă, înainte de funcţia aceasta, e aceea de a face o legislaţie permisivă pentru toate sporturile, pentru a se putea investi coerent în sport, fie că e vorba de infrastructură, de legislaţie fiscală, fie de Legea Sportului, a Educaţiei ori de taxe. Acesta este obiectivul major, de unde pleacă absolut totul. Fără acest lucru nu putem să dezvoltăm fotbalul juvenil, nici celelalte categorii. Un al doilea lucru important de care este nevoie se referă la recredibilizarea fotbalului în România. Am fost la un nivel înalt, după care am scăzut, ceea ce a făcut ca oamenii să nu-şi mai dorească să investească în fotbal. De aceea, atât eu, cât şi colegii mei, printre care Cristi Chivu şi Dorinel Munteanu, am simţit nevoia să ne întoarcem în fotbalul românesc pentru a da ceva înapoi”, a declarat Ionuţ Lupescu.

Ionuț Lupescu și Cristi Chivu s-au oprit vineri, pentru o oră, și la Caransebeș, unde au discutat problemele fotbalului românesc cu oameni de sport din municipiu, dar și cu primarul Felix Borcean și city-managerul Andrei Ungur.

Lupescu a prezentat câteva din soluțiile pe care le propune pentru redresarea fotbalului românesc, candidând, de altfel, la președinția FRF, iar Cristi Chivu, pe lângă sprijinul oferit lui Lupescu, și-a adus aminte de meciurile disputate pe când era junior pe stadionul din Parcul Teiuș, unde și-a rupt atât mâna, cât și nasul.

La discuții au mai participat directorul CSS Caransebeș, Laura Andrei, profesorii de la catedra de fotbal a CSS, Toma Peica, Rivelino Sbenghea și Ion Bica, președintele Viitorului Caransebeș, Ovidiu Chimigeriu, fostul președinte al AJF Caraș-Severin, Adrian Cocoș, care a colaborat în trecut cu Ionuț Lupescu, dar și oameni de fotbal precum Dan Avram sau Duli Kelemen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024 este Gabriela Szabo, campioană olimpică și multiplă campioană mondială la atletism

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de organizator al competiției internaționale UVT Liberty Marathon, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, are deosebita...

Meci greu în etapa intermediară pentru Banat Girls

Alexandria Banat Girls Comloșu Mare începe a doua jumătate a play-out-ului cu o partidă pe teren propriu în fața echipei din...

Citește și :