O fetiță româncă este ținută captivă într-o tabără din nordul Siriei

101
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat luni în cazul unei fetițe românce de 11 ani despre care „Libertatea” a relatat că este ținută captivă de ISIS și se află acum în custodia kurzilor, într-o tabără din nordul Siriei. MAE susține că încă din momentul semnalării acestui caz, în 4 iunie, face demersuri pentru preluarea în custodie și repatrierea copilului în siguranță.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe mai susțin că au iniţiat acţiuni pe lângă Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și că au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România, precum și cu reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Republica Arabă Siriană.
În acest moment, Ministerul Afacerilor Externe întreprinde o serie de acțiuni și demersuri în vederea preluării în custodie și repatrierii în siguranță a cetățeanului român minor.
„Având în vedere că avem de-a face cu un caz sensibil aflat în plină desfăşurare, MAE adresează rugămintea ca situaţia să fie tratată cu maximă responsabilitate şi prudenţă în spațiul public de către toate instituțiile implicate, inclusiv de către reprezentanții mass-media, în limitele legii şi cu respectarea principiului democratic al libertăţii de exprimare. Adresăm această rugăminte pornind de la interesul superior al minorului şi de la conştientizarea faptului că viaţa şi siguranţa unui cetăţean român – mai ales minor fiind – trebuie să prevaleze faţă de orice alte considerente”, mai spun reprezentanții Ministerului de Externe.
Calvarul lui Tasneem a început odată cu războiul din Siria și plecarea mamei, căreia practic fata îi fusese luată, după moartea soțului, de către familia extinsă a bărbatului. Locuind în nordul țării, fetița a fost crescută de un unchi lider al ISIS din regiune, care a îndoctrinat-o cu propagandă islamică radicală și care ar fi vrut s-o mărite cu un jihadist, potrivit relatărilor mamei Natalia Chiorean. După ce orașul Baghouz, unul dintre bastioanele ISIS, a căzut, Tasneem a ajuns într-o tabără de refugiați afiliați ISIS și a reușit să-și contacteze mama în România, care a cerut ajutorul statului român.
sursa – hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ