14.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

O bănățeancă a dat lovitura cu o afacere ,,frumos mirositoare!”

O tânără ingineră scoate profit din cultura cu ”aurul mov”!  Cu alte cuvinte, una dintre culturile care ocupă suprafețe mici dar oferă un profit mare: lavanda.

Astfel, de pe o suprafață de aproximativ de 1.000 de metri de lavandă, inginerul Roxana Degeanschi, a reușit să obțină o varietate foarte mare de produse. Tânăra a decis să își deschidă propria linie care produce uleiuri esențiale, apă de lavandă prin distilare, săpun sau săculeți cu lavandă.

“Lavanda are principii active calmnte. Este un foarte bun calmant al pielii iritate, apa de lavandă este bună în acest sens. Uleiul de lavandă este un foarte bun aromatizant și se poate folosi la candelele pe care le punem în casă, ne vor induce o stare de calm și relaxare. În cazul problemelor cu insomnia este foarte eficient”, spune, pentru Radio Timișoara, Roxana Degeanschi.

Tehnologia de producție nu este complicată, însă plusul pe care îl aduce prețul pentru lavanda prelucrată este motivantă.

“Dacă vindem produsul brut, floarea uscată costă aproximativ 10 lei/kg, dar este un volum foarte mare de floare într-un kilogram, și între 5 și 7 lei/kg de floare proaspăt recoltată. Dacă se face ulei, en gros litrul de ulei costă 80-100 de euro, în funcție de calitățile pe care le are uleiul și de soiul din care provine. Eu am făcut din lavandă uscată, pentru că randamentul este mult mai bun. Din 34 de kilograme de lavandă uscată iese un litru de ulei”, explică Roxana Degeanschi.

Afacerea cu lavandă începe, de fapt, de la un hectar cultivat cu lavandă, acesta fiind și targetul tinerei inginere.

Alte subiecte :

Decernare, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler directorului general al TNTm

Joi, 28 martie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a avut loc evenimentul de decernare...

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Citește și :