„Nu vă supărați, … nu știți cumva când e Paștele cailor?” VIDEO

130

După o toamnă lungă fără urmă de mături și nici de măturători pe străzile orașului a urmat și o iarnă la fel de secetoasă în ceea ce privește curățenia. Motive sigur că se pot invoca. Chiar sute de pretexte. Ba că firmei de specialitate i-a expirat contractul, ba că e cam frig afară și nu face să scoți omul la măturat sau deszăpezit pe o vreme câinească și mai bine așteptăm primăvara. S-a vorbit și de eficiența actului de salubrizare. Este pierdere de timp și de resurse să aduni o lopată de gunoi stradal. Mult mai bine este a aștepta să se adune cât mai mult pentru a lucra mai cu spor. Parcă altă tragere de inimă ai să golești zece tomberoane decât o prăpădită de găleată cu niscaiva frunze uscate. Sau alte și alte povești în care nici cei mai mici nu mai pot crede.

Edilii au mai făcut o încercare cu slujbașii diverselor instituții din subordine ce au fost trimiși la muncă patriotică (sau munca de jos) ca tot nu ar fi avut nimic mai bun de făcut la locurile lor de muncă. Au robotit ei preț de câteva zile, după care entuziasmul a căzut la fel de mult ca și poziția în clasament a echipelor timișorene.

Autoritățile locale au sărit în sus de bucurie când au anunțat că s-a semnat. într-un final. greu și mult așteptatul contractul cu o firmă ce promitea foarte multe. Va face totul lună (?) cu cele mai noi utilaje ce nu au fost încă văzute în nici o mare capitală europeană. Darămite pe la noi ce abia suntem o amărâtă de capitală culturală a unui continent.

Termenul fatidic avea să fie 1 aprilie. Evident că timișorenii în naivitatea lor nu au prins gluma cu acea zi a păcălelilor și chiar au crezut că din ziua cu pricina vor da buzna cohorte de măturători cu târnurile gata de atac. Ca să fim drepți aceștia au cam fost văzuți prin unele locuri centrale. Dar nu prea au depus un mare efort nici măcar pentru a impresiona publicul cu mișcări atent studiate. Că de adunat nu prea au adunat nimic serios.

O altă mare promisiune a fost că „de Paști va fi totul curat”. Și nu oricum, ci o curățenie în forță. Că timp de o lună renumita firmă de dat cu mătura își ia avânt și aduce utilaje nemaivăzute de dezintegrează pur și simplu orice urmă de gunoi stradal.

Termenul fatidic al Paștelui a trecut. Mizeria a rămas. Dacă cineva se pune să gândească cu ideile șefilor din primărie ar ajunge la concluzia că nici măcar nu mai are rost să fie adunate deșeurile de pe străzi. Dacă s-a putut locuitorul orașului chefui și cu gunoiul la nas, ce rost mai are acum ca mizeria să fie adunată?

Un nene ce a golit câteva sticle de vin în aceste zile de sărbătoare căuta de zor unde să se debaraseze de butelii. Dar a luat și o lopată să mai curețe rigola din dreptul blocului său.

– „Am ieșit să fac mișcare că așa zice la televizor!” ne spune bătrânelul simpatic și plin de elan. „Dar nu vă supărați, nu știți cumva când e Paștele cailor?”

– „De ce ???”

– „Păi eu cred că de fapt ăla e termenul când se va începe marea măturare în oraș !”

LĂSAȚI UN MESAJ