20.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Nu te lăsa păcălit! Tot ce trebuie să ştii despre SMS-urile către numere scurte cu suprataxă

Îi vezi pe unii şi pe alţii butonând de zor telefonul, în căutare de jocuri, concursuri, previziuni astrale… Precis nu ştiu toţi că aceste SMS-uri/MMS-uri către numere de 3-5 cifre se taxează suplimentar. Şi uite aşa se trezesc cu o notă de plată cât toate zilele, la sfârşit de lună! Mai ales dacă ”le dă o mână de ajutor” şi operatorul de telefonie mobilă, omiţând să le spună tot ce ar trebui să ştie…

Prin transmiterea unor mesaje SMS/MMS către numere scurte de 3-5 cifre, utilizatorii de telefonie mobilă solicită sau se abonează la servicii de conținut cu valoare adăugată (premium), precum concursuri, jocuri, horoscop sau anumite aplicații pentru care sunt, de regulă, taxați suplimentar.

Pentru a evita taxarea nedorită, abuzul sau fraudele asociate accesării acestor servicii, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a impus o serie de obligații de informare a utilizatorilor. Nerespectarea acestor obligaţii atrage aplicarea unor sancțiuni. Acest avertisment vine după ce, la începutul acestei luni, ANCOM a sancționat o astfel de practică a unui operator de telefonie mobilă.

Ce informaţii trebuie să îţi ofere operatorul de telefonie

Utilizatorii trebuie să primească informații clare despre tariful aplicabil și modalitatea de tarifare a mesajelor SMS/MMS către numere scurte de fiecare dată când le este comunicat numărul național scurt intern ori codul scurt aferent serviciului cu valoare adăugată (înainte de furnizarea serviciului), precum și la momentul inițierii serviciului și pe parcursul utilizării acestuia, prin intermediul unor mesaje care să includă informații despre:

tariful aplicat – precizarea dacă tariful este mai mare decât cel practicat în rețea și dacă SMS/MMS-urile sunt incluse în abonamente/extraopţiuni

serviciul oferit – confirmarea serviciului, perioada de furnizare, modalitatea de accesare a serviciului, codul de acces la conținut

eventuala existență a unui tarif pentru mesajele de informare transmise utilizatorilor – ale căror costuri nu vor depăși însă tarifele pentru SMS-urile/MMS-urile naționale asociate planului tarifar aplicat fiecărui utilizator

de asemenea, detaliile privind consumul de servicii cu valoare adăugată (premium) oferite prin intermediul numerelor naționale scurte interne ori al codurilor scurte, inclusiv tariful aplicat pentru acestea, dacă este cazul, trebuie să se regăsească în factura detaliată emisă de furnizor la cererea abonatului.

 SMS-uri/MMS-uri recurente

În situațiile în care trimiterea de SMS-uri/MMS-uri către un număr scurt reprezintă abonarea la un serviciu cu valoare adăugată pentru care utilizatorii urmează să primească SMS-uri/MMS-uri recurente, operatorii trebuie să informeze utilizatorii în legătură cu:

faptul că taxarea ulterioară se va realiza fără a mai fi necesare alte acțiuni din partea utilizatorilor

frecvența primirii mesajelor

mecanismul de dezabonare

utilizatorii vor primi mesaje de informare atât înainte de accesarea serviciului și în procesul de comandă, cât și pe întregul interval de timp în care serviciul cu valoare adăugată este activat

pentru serviciile de tip abonament se va comunica perioada și valoarea abonamentului pentru perioada respectivă; din aceste informații ar trebui să rezulte valoarea abonamentului pe timp de o lună.

Ce sancțiuni a aplicat ANCOM pentru neinformarea utilizatorilor

În luna mai a anului 2016, Autoritatea a sancționat RCS & RDS cu amendă contravențională în cuantum total de 10.000 lei pentru că nu și-a informat corect și complet abonații despre tarifele aplicabile pentru transmiterea de SMS-uri către numărul scurt intern 1872 în cadrul unui concurs, precum și pentru că a aplicat un tarif mai mare decât cel maxim reglementat pentru această categorie de numere. Operatorul a fost, de asemenea, obligat să restituie integral abonaților participanți la concurs diferența dintre costul suplimentar tarifat pentru transmiterea de SMS-uri către numărul scurt intern 1872 și tariful pe care ar fi trebuit să îl încaseze pentru prestarea acestor servicii conform reglementărilor ANCOM.

 Ce, cum și unde reclami

Dacă în procesul de utilizare a serviciilor cu valoare adăugată nu primesc informațiile reglementate de ANCOM prin Decizia nr. 1131/2014 privind adoptarea Codului de conduită pentru utilizarea numerelor naționale scurte interne și a codurilor scurte SMS/MMS sau dacă operatorii de telefonie mobilă nu publică pe pagina de internet proprie aceste informații, conform Deciziei nr. 158/2015 privind obligațiile de informare a utilizatorilor finali, utilizatorii pot face o sesizare către ANCOM, urmând pașii descriși pe site-ul ANCOM.

Sursa: libertatea.ro

Alte subiecte :

Nica și cu Tabără, dați afară, practic, din PNL Timiș, au ajuns la mâna lui Fritz!

Conducerea PNL la nivel central a decis să-i îndepărteze pe șefii filialelor Timișoara și Timiș, Cosmin Tabără și Alin Nica, care au fost împotriva...

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Citește și :