Noul ministru al Sportului din Franța a văzut lumina zilei la București

104

După zeci de vești, care mai de care mai triste despre conaționali de-ai noștri ce fac tot felul de isprăvi reprobabile peste hotare, de parcă am fi la coada lumii civilizate, apare și câte una mult mai favorabilă.

Un exemplu de perfectă integrare în lumea occidentalizată vine din Franța, unde sunt și români de toată isprava.

O știre aparent banală a apărut în această dimineață în presa franceză. Marți dimineață, fosta campioana olimpică Laura Flessel a anunțat că demisionează din funcția de ministru al sportului din motive personale.

„După 16 luni interesante la conducerea Ministerului Sportului, am luat decizia de a părăsi guvernul din motive personale”, a spus ea. Potrivit apropiaților săi, doamna Flessel, ar „vrea să-și recâștige libertatea și să acționeze diferit”, iar demisia ei „nu are legătură cu chestiunile bugetare”, chiar dacă mișcarea sportivă este îngrijorată de posibilitățile financiare modeste de care va dispune, la un an după atribuirea JO-2024 la Paris.

Dar unde este surpriza pentru publicul din România?

Fără a se pierde mult timp, la amiază a fost numit noul ministru al Sportului francez. Este vorba despre Roxana Mărăcineanu, fostă campioană mondială la înot ce a adus numeroase medalii patriei sale de adopție.

Surpriza șefului guvernului este și nu prea este surpriză. Fosta campioană de înot, Roxana Mărăcineanu, are un palmares sportiv, dar și social politic ce a impus-o fără multe alte opțiuni. A fost primul campion mondial de înot al Franței în 1998, câștigătoare a unei medalii olimpice de argint în 1998. A fost însărcinată în iulie, anul trecut, să consolideze planul de înot și programul de înot școlar.

Născută la București, în 1975, și-a urmat familia care a plecat din cauza „binefacerilor” regimului totalitar. În 1984 au fugit și s-au stabilit la Marsilia.

Integrarea exemplară a Roxanei Mărăcineanu avea să-i aducă o imensă carieră sportivă.
După cariera sa sportivă activă, noul ministru a rămas aproape de fenomen ocupându-se în special de fundații pentru sport. Pe lista socialiștilor la alegerile regionale din 2010 a fost aleasă consilier regional al zonei Ile-de-France.

În vârstă de 43 de ani și mamă a trei copii, a mai ocupat și funcția de consultant la radio și televiziune.

LĂSAȚI UN MESAJ