9.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Noul an școlar bate la ușă „la braț” cu pandemia. Cât de pregătite sunt școlile din Banat din perspectivă sanitară

În câteva zile începe școala. Clopoțelul sună pentru zeci de mii de preșcolari și elevi, însă tot sub semnul pandemiei. Autoritățile au pregătit scenariile și regulile, care se schimbă în funcție de rata de infectare cu Sars-Cov-2. În principiu, toți elevii vor merge la ore fizic. Acolo unde incidența cazurilor COVID depășește 6/1.000 de locuitori se trece în online. Excepție fac învățământul special, creșele și grădinițele.

Potrivit Hotărârii de Guvern 65 din 2 septembrie 2021:
a) în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică, la cursuri a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2;

b) în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri în unităţile de învăţământ, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și el despre începerea școlii și a sublimit importanța vaccinării în rândul cadrelor didactice, a părinților și a elevilor de peste 12 ani.

„Din păcate, și școala va începe, pentru al doilea an consecutiv, sub spectrul pandemiei. Experiența anului trecut ne-a arătat că este deosebit de important ca procesul educațional să se desfășoare cât mai mult cu prezență fizică, desigur, în condiții de siguranță sanitară sporită, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Accesul limitat la educație are efecte negative semnificative în primul rând pentru generațiile tinere, private de o dezvoltare normală atât în planul formării de competențe, cât și în cel al interacțiunii umane. Se poate ajunge chiar să aibă consecințe dramatice pe termen mediu și lung pentru viitorul nostru, al tuturor.

Din experiența primului an de pandemie a reieșit fără echivoc că învățământul online nu poate suplini integral forma clasică de învățământ, cu prezență fizică. Cel mult, poate funcționa ca soluție temporară, provizorie, atunci când situația epidemiologică este deosebit de gravă.

Rămâne, așadar, o prioritate zero obiectivul de a asigura o educație de calitate pentru cât mai mulți dintre elevi, deși criza sanitară nu s-a încheiat încă.

Este motivul pentru care școlile se vor deschide pe 13 septembrie și vor funcționa cu prezența fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de protecție — mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidența din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6/1.000 de locuitori, vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește acest prag, școlile trec în online în respectiva localitate.

Față de anul trecut, avem însă la dispoziție un instrument esențial, care ne poate oferi garanția că grădinițele, școlile și universitățile vor funcționa normal.

Vaccinarea anti-COVID este singura soluție eficientă pentru a crește siguranța elevilor, studenților și a cadrelor didactice, pentru a ne asigura că revin în sălile de clasă într-un număr cât mai mare și pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Fac un apel către părinți, către personalul din învățământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de școală și de viitorul copiilor și să ne vaccinăm! În acest fel ne protejăm atât pe noi înșine, cât și pe cei mici, care nu au încă vârsta necesară pentru a se putea imuniza.
Totodată, solicit tuturor actorilor implicați, în special Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dar şi autorităților publice locale, să colaboreze pentru ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța copiilor și a cadrelor didactice să fie puse în practică în mod rapid și prioritar. Și aici nu mă refer strict la măsurile care să prevină infectarea cu SARS-CoV2, ci la toate celelalte probleme care știm foarte bine că apar periodic în multe dintre școlile din țară.

Începerea în condiții bune a anului școlar depinde, în mare măsură, de mobilizarea autorităților locale, de modul în care acestea colaborează între ele și cu autoritățile centrale pentru a rezolva problemele specifice fiecărei unități de învățământ”, a declarant Klaus Iohannis, președintele României.

Situația pandemică în Timiș

Momentan, în județul Timiș, toți elevii ar trebui să meargă la școală fizic. Sunt unele localități unde ratele de infectare sunt în creștere în ultimele zile, dar nu au ajuns la 6 la mia de oameni. Oricum, acest prag trebuie atins pe 14 zile, ceea ce înseamnă că, oricum, primele două săptămâni de școală vor fi cu predare față în față.

La începutul săptămânii, rata de pozitivare din Timiș și din Timișoara era de peste 1/1.000 de locuitori. Erau însă unele localități care pot pune probleme. În Secaș este cea mai gravă situație, unde incidența cazurilor COVID a sărit de 5 la mia de oameni și autoritățile se așteaptă la ce e mai rău. Și la Giulvăz, Bucovăț, Denta și Darova ratele de infectare au trecut de 3 la mia de oameni. Dacă în următoarele două săptămâni indicii mai cresc, atunci școlile ar putea trece în online nu mult după debutul anului școlar.

Nici vaccinarea nu merge prea bine. În județ au fost imunizați complet până acum peste 226.000 de persoane. În ceea ce privește elevii de peste 12 ani, potrivit DSP Timiș, sunt 3.000 care au primit ambele doze de vaccin și câteva sute care au primit numai prima.

„Containerele” școlare, încă necesare în Timișoara

O bună parte a elevilor din județul Timiș vor învăța și anul școlar 2021/2022 în containere speciale. Este o soluție necesară din cauza lipsei spațiilor de învățământ, mai ales la școlile și liceele foarte aglomerate. Potrivit Inspectoratului Școlar Timiș, vor fi redeschise, din 13 septembrie, 54 de săli de clasă în structuri metalice provizorii.

Sunt câte șase astfel de clase la Colegiul Național Bănățean, Școala Generală Nr. 13, Liceul Teoretic „Gigore Moisil”, Liceul Teoretic „Waldorf” și Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul”.
La Școala Generală Nr. 30 sunt 12 astfel de clase, în 8 săli în containere vor învăța elevii de la Școala Generală Nr. 19, iar copiii de la Școala Generală Nr. 7 vor studia în 4 clase în containere.

Aproximativ 1.200 de elevi vor studia în clase amenajate în containere.
„Ar mai fi nevoie de astfel de containere, dar nu aș vrea să vedem perspectiva dezvoltării învățământului în astfel de containere, ci să fie temporar folosite. Primăria Timișoara are prevăzută o extindere a rețelei școlare la Școala Gimnazială nr. 26 și la alte unități de învățământ”, a declarant Marin Popescu, inspectorul școlar general din Timiș.

Containerele au fost amenajate special pentru ca elevii să beneficieze de toate condițiile. Există încălzire, aer condiționat, table interactive și internet. Aproape toate containerele școlare au autorizații ISU sau DSP, iar cele care nu au acum sunt în curs de a le obține.

Table smart și tablete pentru elevi

Elevii din 32 de licee din Timiș vor folosi, în clase, table inteligente. Gadget-urile au ajuns în județ și urmează să fie distribuite unităților de învățământ.

„Inspectoratul Școlar Județean Timiș a recepționat 152 table inteligente, în vederea distribuirii spre cele 32 unități de învățământ liceal, achiziția fiind desfășurată de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă din cadrul Ministerului Educației”, a transmis IȘJ Timiș.

Tablele inteligente au o diagonală de 2,3 metri, markere touchscreen, videoproiectoare de 3.200 lumeni, module wi-fi și licențele necesare. Programul ROSE prin care au fost achiziționate tablele inteligente este destinat liceelor și este finanțat de Banca Mondială.

Tablele nu sunt utile doar pentru predarea față în față. În cazul în care situația epidemiologică o impune, și elevii trec în sistem online, aceste gadget-uri pot ușura munca dascălilor. Tot în această perspectivă, elevii care au primit tablete anul trecut le vor păstra și anul acesta. Aproximativ 6.000 de elevi din Timiș au primit deja astfel de aparate și le vor folosi din nou dacă vor fi nevoiți să învețe de acasă.

Unele școli încep noul an în reparații sau în așteptarea lor

Unele școli își deschid porțile în pline lucrări de reabilitare sau în așteptarea lor. La Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara va fi refăcută fațada. Licitația a fost câștigată la final de aprilie de Constructim, pentru suma de peste 21 de milioane de lei, TVA inclus. Autoritățile locale spuneau că nu va fi refăcută doar fațada extrem de degradată, ci se vor dota și sălile de clasă și laboratoarele. Ar fi vorba despre achiziția de echipamente IT, materiale didactice moderne și materiale specifice pentru documentare, pentru creșterea accesului la informație și crearea bazelor pentru utilizarea noilor tehnologii, creșterea accesibilității la serviciile educaționale.

Lucrările vor dura 18 luni, așadar, elevii vor învăța o bună parte din anii următori într-o clădire în șantier. Lucrările nu ar trebui să afecteze procesul didactic, ele fiind în exterior, spuneau reprezentanții liceului.

„La Colegiul Ungureanu lucrările vor fi gata în 2023. Aici învață viitori experți în automatizări, telecomunicații sau instalații electrice și merită condiții bune de educație și acces la o infrastructură educațională de înaltă clasă”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara ar trebui să intre și el în reabillitare. Proiectul există, nevoie este, dar se pare că licitația nu a fost încă lansată. Consilierul local și fostul viceprimar Dan Diaconu a tras un semnal de alarmă asupra întârzierii lucrărilor de reabilitare a clădirii.

„Apropo de Carmen Sylva, cât vă mai permiteți să țineți la sertar proiectul de reabilitare a fațadelor și tâmplăriei și eficientizare energetică, cu alte cuvinte cât veți mai ține copiii în frig și monumentul în degradare?”, se întreabă fostul viceprimar.
La începutul anului, Primăria Timișoara a primit proiectul tehnic de reabilitare a clădirii. Lucrările au o valoare de aproximativ 1,4 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Poli Timișoara, amendată de FRF cu 10.000 de lei din cauza suporterilor

FRF a sancționat Poli Timișoara după jocul cu Phoenix Buziaș. Alb violeții au primit o amendă de 10.000 de lei de la Comisia de...

An aniversar, zi de sărbătoare la Teatrul „Merlin”

Așa cum a promis, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” sărbătorește lună de lună prin acțiuni culturale, dar și evenimente de anvergură cei 75...

Lucrări Aquatim

Citește și :