Noi reguli pentru a opri exodul medicilor în UE. Măsura i-ar afecta și pe români

479

E nevoie de noi reguli pentru a împiedica exodul medicilor pe teritoriul european, dar şi pentru a împiedica ţările să-şi mai fure medicii unele altora. Cel puţin aşa susţine ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn.

Concret, oficialul s-a plâns că doctorii nemţi pleacă pe capete să lucreze în Elveţia, locul lor din spitale fiind luat de medici polonezi, care văduvesc, la rândul lor, sistemul medical din ţara vecină. Efectele sunt aceleaşi peste tot, motiv pentru care e nevoie de o modificare din temelii a legislaţiei.

„Asta fără să punem în mod fundametal la îndoială libertatea de mişcare în interiorul Europei”, a explicat Spahn.

„O astfel de măsură ar fi binevenită”, spun şi specialiştii români. Însă o schimbare în acest sens e puţin probabilă. „În cadrul Uniunii Europene, dreptul la libera circulaţie a persoanei este asigurat, inclusiv cel al medicilor. Şi atunci, în principiu, dacă e să se modifice ceva, acel ceva este tocmai legislaţia europeană, care să pună nişte condiţii. Nu ştiu dacă poate fi atât de restrictivă încât să nu mai permită deloc migrarea medicilor, asta cred că e imposibil. Dar ar putea să pună nişte condiţii, în funcţie de ţara de unde pleacă medicul, măsura în care acesta are o datorie faţă de ţară, pentru că s-a format acolo în universităţile de stat, iar statul a cheltuit bani pentru formarea lui. Acum, pleacă fără să returneze nimic ţării în care s-a format”, este de părere academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Capitală.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ