Noi proiecte contractate: iluminat public eficient la Orăștie și Gătaia, investiții în transferul tehnologic la ETA2U

168

Trei noi contracte de finanțare în cadrul Regio-POR 2014-2020 au fost semnate astăzi, de ADR Vest și Primăria Municipiului Orăștie, Primăria Orașului Gătaia și compania ETA2U:
– „Modernizarea și eficientizarea iluminatului public în municipiul Orăștie”;
– „Eficientizarea sistemului de iluminat public în UAT Gătaia”;
– „Centrul de transfer tehnologic ETA2U Innovation”.

La semnarea contractelor au participat Ovidiu-Laurențiu Bălan, primarul municipiului Orăștie, Raul Cozarov, primarul orașului Gătaia, Ionuț Țepeneu, directorul Centrului de Transfer Tehnologic ETA2U Innovation ETA2U, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Proiectul de la Orăștie, județul Hunedoara, prevede modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din municipiu. Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele cu tehnologie LED, va fi implementat un sistem de comandă şi control pentru iluminatul public, prin telegestiune, și vor fi instalate sisteme de alimentare cu panouri fotovoltaice pentru iluminat la trecerile de pietoni.
Vor fi 1.990 de corpuri de iluminat instalate, 345 de stâlpi montați, 22 de sisteme bazate pe energie regenerabilă amplasate și, în total, 13.000 ml de sistem de iluminat public creat/ modernizat/ extins.
Valoarea totală a proiectului este de 14.873.563,70 lei, din care 7.698.265,84 lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 19 luni.

În orașul Gătaia, județul Timiș, sistemul de iluminat public va fi modernizat și extins prin: înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED (936 bucăți), montarea de corpuri de iluminat cu LED pe stâlpii existenți (61 bucăți), instalarea de stâlpi noi (165), pe care se vor amplasa corpuri de iluminat LED (40) și corpuri de iluminat LED cu panouri fotovoltaice (125). De asemenea, proiectul include și implementarea unui sistem inovativ de telegestiune pentru controlul și monitorizarea de la distanța a sistemului de iluminat public, bazat pe tehnologie wireless.
Valoarea totală a investiției de la Gătaia este de 11.670.523,12 lei, din care 9.236.088,19 lei finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 21 de luni.

Cele două proiecte sunt finanțate prin Regio-POR 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat Public.

Investiția ETA2U vizează dezvoltarea activității Centrului de Transfer Tehnologic (CTT) ETA2U Innovation și a serviciilor oferite de compania timișoreană, relevante pentru domeniile de specializare inteligentă identificate la nivel regional.
Valoarea totală a proiectului este de 1.024.949,60 lei, din care 838.512,00 lei finanțare nerambursabilă, prin Regio-POR.
Proiectul beneficiază de finanțare pe Axa Prioritară 1 – Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de investiții 1.1. – Operațiunea A: Sprijinirea entităților de inovare și transfer tehnologic (ITT).

LĂSAȚI UN MESAJ