„Noi nu murim!” – cinci pictori expun în memoria martirilor Revoluţiei de la Timişoara

212

„Noi nu murim!” este numele expoziţiei de artă plastică închinată martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara şi Centenarului Marii Uniri, ce a fost deschisă la galeria fără nume a primăriei, de pe strada Mihai Eminescu.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989. Aici expun pictorii Mihai Teodor Olteanu, Liliana Cadar, Gheorghiţa Simion, Gabriela Pietreanu şi Sebastian Alexa.

De ce o expoziţie de pictură cu numele “Noi nu murim!”? Mihai Olteanu, coordonatorul manifestării, a răspuns:  „Eu cred în martirii care s-au dus în 1989 în locul meu. În 1989, s-a murit atât de uşor şi frumos. A fost tragic toată săptămâna aceea de singurătate a Timişoarei în faţa gloanţelor. A fost o tragedie, fiindcă românii şi-au împuşcat fraţii, românii i-au împuşcat pe români, fără să le spună de ce şi fără să ne condamne la ceva. Toţi acei martiri ai Timişoarei au murit tragic pentru ca noi să fim liberi. Cei doi tirani trebuiau numai judecaţi, nu şi împuşcaţi. După acea judecată şi acea execuţie, nu mai avea voie să mai moară nimeni. Noi nu murim! Martirii revoluţiei au murit atunci, fără să vrea să moară. Ei au dorit să fie liberi. Din păcate numai moartea i-a dus la libertate. Au trecut 28 de ani o parodie a libertăţii. Niciodată nu am putut să îi vindecăm pe martiri de dramă, niciodată nu i-am putut vindeca de moarte, niciodată nu i-am putu vindeca de singurătata lor în faţa zilei de azi. Noi ce facem pentru ei? Ce am făcut pentru ei în cei 28 de ani? Aici e durerea!”, a declarat Teodor Olteanu.

Trebuie să amintim că toţi artiştii care expun în galerie sunt foarte nemulţumiţi, fiindcă aceasta nu are un nume. De aceea ei cer primăriei să îi dea un nume de martir al revoluţiei.

“Oamenii vin îşi dau întâlnire la galerie, dar ei nu ştiu unde se află. Nefiind un nume, ei nu au curajul să intre şi se întâlnesc în faţă la Banc Post sau lângă Prospero. Acestea sunt punctele de întâlnire şi de orientare. Eu de aceea umplu vitrinele cu tablouri ca să vadă oamenii din stradă. Primăria Timişoara trebuie să aleagă un nume de martir al Revoluţiei din Decembrie 1989 şi să i-l dea acestei minunate galerii de artă, care este foarte utilă artiştilor din Timişoara”, a mai spus pictorul Mihai Teodor Olteanu.

LĂSAȚI UN MESAJ