Noi investiţii de prevenire a inundaţiilor în regim de urgenţă, finalizate de Apele Banat

79

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat a finalizat şase din cele şapte lucrări de prevenire şi apărare împotriva inundaţiilor realizate în regim de urgenţă, cu fonduri provenite de la bugetul de stat, pentru a înlătura efectele calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie-mai din acest an.

Cele șase lucrări de investiții finalizate deja de ABA Banat sunt situate în bazinele hidrografice ale Bârzavei, Timișului, Sebeșului și Bistrei, din județele Timiș și Caraș-Severin. Lucrările au început în luna septembrie a acestui an, imediat ce au fost primite fondurile alocate de Ministerul Apelor și Pădurilor, având ca termen de realizare sfârșitul anului 2019. Suma totală primită de ABA Banat prin H.G. 441/25.06.2019 este de 3.210.000 lei. Pentru județul Timiș, s-au alocat 2.760.000 lei cu TVA pentru cele trei lucrări hidrotehnice.

Cele şase lucrări de investiţii finalizate sunt situate în bazinele hidrografice ale râurilor Bârzava, Timiş, Sebeş şi Bistra din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Lucrările au început în luna septembrie, imediat ce au fost primite fondurile alocate de Ministerul Apelor şi Pădurilor, având ca termen de realizare sfârşitul anului 2019.

„Lucrările pe care le-am realizat au vizat punctele critice pe care specialiștii noștri le-au identificat în cursul evaluării stării de funcționare a lucrărilor hidrotehnice afectate de codurile hidrologice din perioada 28 aprilie – 04 mai 2019 pentru bazinul hidrografic Banat. În total, au fost consolidate diguri pe 900 metri și maluri pe 250 metri, am refăcut apărarea de mal pe 600 metri și am asigurat secțiunile de scurgere ale cursurilor de apă. Aceste lucrări protejează locuitorii din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și Obreja”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Vă reamintim că în aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare.

Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.