12.1 C
Timișoara
vineri 1 decembrie 2023

Noaptea Campusului Deschis la Universitatea Politehnica Timișoara

Campusul Universității Politehnica din Timișoara se pregătește să găzduiască unul dintre cele mai complexe evenimente dedicate iubitorilor de știință. Pe 29 septembrie 2023, începând cu ora 18:00, timișorenii pot explora știința la intersecție cu arta, tehnologia, arhitectura și cultura, prin conferințe, ateliere și expoziții desfășurate în incinta campusului UPT.  
Noaptea Campusului Deschis este un eveniment organizat de platforma de regenerare socială, culturală și urbană – UPT Campus Creativ și face parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. 
În noaptea de vineri, 29 septembrie, campusul Universității Politehnica Timișoara va deveni gazda unui spațiu multidisciplinar, unde oameni de toate vârstele sunt încurajați să caute „întrebările” importante ale generației noastre, fie că este vorba de inteligență artificială, micro-calculatoare, robotică, producție sau chimie. 
Evenimentul se aliniază demersului bine cunoscut „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, o inițiativă de a prezenta știința publicului larg, dar de data aceasta într-un context inedit, aducând-o mai aproape de curioși folosind arta, tehnologia și arhitectura.  
Iată care sunt cele 3 trasee și evenimente pe care timișorenii și turiștii nu trebuie să le rateze în noaptea de 29 septembrie:

1. Traseul ȘTIINȚĂ. Aici, publicul va descoperi știința pe înțelesul tuturor, cercetările și experimentele care iau naștere în laboratoarele UPT și ajung să fie piese centrale în dezvoltarea tehnologică și în pregătirea studenților pentru meserii ale viitorului 
În cadrul Nopții Campusului Deschis, 22 de laboratoare din UPT își deschid ușile pentru a fi explorate. Vizitatorii pot descoperi ca adevărați savanți:
• laboratorul de AR/VR și game development: o privire în culisele unei industrii în care joaca e parte din task-urile zilnice

• ingineria traficului: descoperirea unui laborator dotat cu un stand în mărime naturala unic în RO (al 3-lea în UE) pentru studiul locomotivelor, un stand de motoare și o dioramă pe care se studiază modul de exploatare al vehiculelor feroviare. 
• bicicleta cu hidrogen: cum sunt folosite materiale și structuri inteligente pentru a construi și ce înseamnă o bicicletă cu hidrogen
• UPT Racing Team: simulatoare de racing, o prezentare a monoposturilor echipei de racing din cadrul universității și povestea unei echipe care concurează la raliu ca parte din activitățile din facultate 
Laboratoare Deschise este un evenimente satelit al Nopții Campusului Deschis, un context ideal pentru a descoperi îndeaproape domeniile care vor susține viitorul tech al României. 
La Noaptea Campuslui Deschis, vor fi prezenți invitați care să discute despre știință la miezul nopții, îmbinând bioingineria cu arhitectura și antreprenoriatul. 
Evenimentul va aduce prezentări ale unor reputați cercetători internaționali. 
Dintre aceștia, îi amintim pe Mihaela Zăvolan, de origine din Timișoara, profesor de biologie computațională și a sistemelor la Biozentrum al Universității din Basel, lider al Institutului Elvețian de Bioinformatică, și pe Adam Somlai-Fischer, arhitect și designer de interacțiuni cofondator Prezi, cunoscuta soluție software prin care oamenii pot crea prezentări, o companie prezentă în 13 țări. 

2. Pe traseul ARTĂ, publicul va descoperi instalații imersive care folosesc tehnologia pentru a reda trecutul și moștenirea culturală a Timișoarei 
Spotlight Heritage este un proiect care spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, ale locuitorilor de ieri și de azi. 
La Noaptea Campusului Deschis, Spotlight Heritage va aduce o experiență de realitate virtuală, în care vizitatorii pot face o călătorie în viața Timișoarei din trecut până azi. 
Art & beyond: La capitolul expoziții de artă publicul va descoperi distanța mai presus de unitate de măsură – cum se vede în „Atlasul Distanțelor”, o expoziția curatoriată de Martina Muzi. „Atlasul dorințelor” este a treia expoziție din cadrul programului Bright Cityscapes, organizată de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER, care explorează semnificația distanței prin limbajul designului și arhitecturii, o expoziție unde distanța este o nuanță a unor contexte emoționale, culturale și industriale. 

Alte subiecte :

Parada Militară de Ziua Națională a României începe la ora 12. Iată programul complet al manifestărilor și traseul stabilit de autorități

Timișorenii sunt așteptați la parada militară organizată de Ziua Națională în zona centrală a orașului. Ceremonialul militar şi religios de 1 Decembrie începe la 8:30...

Dacian Cioloș, apel la unitatea dreptei și susținerea unui proiect prezidențial comun

„Să fim, în ultimul ceas, o generație de oameni politici care își asumă să construiască România europeană de mâine și nu o opoziție fragmentată...

Citește și :