28 C
Timișoara
miercuri 24 iulie 2024

Nicio o universitate din Timișoara nu se regăsește în cel mai prestigios top academic din SUA

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) este prima universitate din România clasată în cel mai reprezentativ top american, conform U.S. News 2024-2025. Doar patru instituții de învățământ din România au ocupat primele 1.000 de locuri ale clasamentului american.

Universitate din România, în cel mai important clasament american

În metarankingurile naționale, UBB ocupă prima poziție în țară, poziția 275 în Europa și poziția 755 la nivel mondial în cel mai recent clasament american al universităților lumii, U.S. News 2024–2025, clasamentul de referință pentru deciziile educaționale în SUA și unul dintre cele mai mari rankinguri la nivel mondial.

Alte trei universități din România sunt incluse în primele 1000 de universități ale lumii: Universitatea Transilvania din Brașov (880), Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din București (909) și Universitatea din București (977).

Cea mai bine reprezentată universitate din țară

UBB, prima universitate a țării la nivel general, este, de asemenea, cea mai bine reprezentată universitate din țară în ceea ce privește clasamentul pe domenii academice. Conform US News, situația este următoarea:

  • Chimie: poziția 759 la nivel internațional și locul 2 în țară.
  • Inginerie: poziția 499 la nivel internațional și locul 1 în țară.
  • Mediu-Ecologie: poziția 512 la nivel internațional și locul 1 în țară.
  • Științe Geologice: poziția 464 la nivel internațional și locul 2 în țară.
  • Știința Materialelor: poziția 996 la nivel internațional și locul 4 în țară.
  • Matematică: poziția 55 la nivel internațional și locul 1 în țară.
  • Chimie fizică: poziția 712 la nivel internațional și locul 2 în țară.
  • Fizică: poziția 410 la nivel internațional și locul 5 în țară.
  • Psihiatrie/Psihologie: poziția 383 la nivel internațional și locul 1 în țară (singura prezentă în ranking din România).
  • Științe Sociale și Sănătate Publică: poziția 553 la nivel internațional și locul 1 în țară.

UBB, pe primul loc în România

„Dacă rankingul britanic QS este cel mai utilizat clasament al universităților lumii, rankingul american U.S. News este cel mai utilizat în SUA și este unul de referință și de încredere la nivel internațional. Poziționarea UBB în ambele clasamente ca prima universitate a țării este consistentă (755 în U.S. News și 781-790 în QS).

Mă bucură rezultatul general și cel pe domenii, mai ales că am reușit să ne poziționăm vizibil și cu impact internațional, fiind chiar pe prima poziție în țară în domenii pe care le-am construit și/sau dezvoltat recent la UBB, și anume domenii din cadrul mai larg al Ingineriei & Tehnologiei (ex. Inginerie ), respectiv al Științelor Medicale și ale Sănătății (ex prin disciplinele dedicate sănătății/tulburărilor mintale și sănătății publice, două din secțiunile cheie ale programului UBBMed din UBB School of Health – https://ubbmed.ubbcluj.ro/)”, a declarat rectorul UBB, Daniel David, potrivit Adevarul.

Acesta mai subliniază faptul că unele instituții de învățământ oferă clasamente dubioase și marginale.

„Acestea fiind spuse, reamintesc că la UBB vedem aceste evaluări ca fiind incomplete – rankingurile neacoperind complet performanța unei universități -, dar le privim totuși, ca puncte de reper utile, alături de altele, utilizabile în cadrul politicilor noastre instituționale mai complexe. Ca universitate comprehensivă UBB se poziționează bine în rankingurile care evaluează mai complex rezultatele academice, caracterul comprehensiv putând să nu fie bine măsurat de alte rankinguri focalizate pe indicatori prea specifici (ex. clasamentul Shanghai).

Ținând cont de limitele rankingurilor, UBB, ca o universitate serioasă și responsabilă, se raportează doar la cele de încredere (incluse în metarankingurile naționale și/sau în reperele internaționale), fără a promova (sau a se promova public prin) rankinguri marginale, bazate pe indicatori/subindicatori limitați sau chiar dubioase. Nu făceam nici acest anunț, dacă nu vedeam prea des o neînțelegere a modului de utilizare corectă a informațiilor din rankingurile universitare în spațiul public din țară. Sper ca acest comentariu să aibă și funcție educațională, nu doar pentru unii actori academici (care poate mai au nevoie de asta), cât mai ales pentru publicul larg”, susține rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David

În top s-au mai clasat trei universități din România

Factorii care măsoară reputația unei universități la nivel mondial și regional, precum și performanța cercetării academice sunt examinați în clasamentul US News al celor mai bune universități din lume.

Clasamentul general include criterii precum citări, publicații și colaborări internaționale. Pe de altă parte, fiecare dintre cele 51 de clasamente pe domenii are o ponderare bazată pe performanța cercetării academice în domeniul respectiv (Cum au calculat U.S. News Top Global Universities Rankings, usnews.com).

Universitatea Babeș-Bolyai este prima universitate din România clasată în topul american cel mai reprezentativ, conform U.S. News 2024-2025. Alte trei universități din România au fost și ele incluse în acest clasament.

Sursa: https://evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un prim bilanț al admiterii la UVT

Programe atractive și oportunități unice oferite de cea mai importantă universitate din regiunea de vest. Un prim bilanț al admiterii la UVT. În anul 2024,...

Proiectul noii maternități din Arad, în linie dreaptă

După un lung șir de procese, proiectarea noii maternități din Arad poate să înceapă. Instanțele de judecată au stabilit definitiv că firma ProArhitectura este...

Citește și :