6.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Nerve – Mai mult decât o provocare

În buzunarul tău, telefonul scoate acel sunet pe care îl face mereu când primești o notificare pe Facebook. „Ai auzit de Nerve?” Deschizi instinctiv browserul și dai un search rapid: ”what is nerve”. Dai click pe primul link. E site-ul jocului. Te întâmpină un video de prezentare. „Bun venit la Nerve. Un joc precum „Adevăr sau provocare”, minus provocare.” Aceeași voce robotică îți spune că poți să alegi să fii watcher (spectator) sau player (jucător). Spectatorii plătesc să vadă jocul, iar jucătorii sunt plătiți dacă duc la final provocările primite de la spectatori. Dacă alegi să fii jucător, singurul mod de a ieși din joc este să eșuezi provocarea sau să renunți. Cei mai buni doi jucători la finalul celor 24 de ore de joc se vor înfrunta în finală pentru a stabili câștigătorul. Pentru a verifica veridicitatea îndeplinirii provocării, aceasta trebuie difuzată live de pe telefonul tău. Totul culminează într-un ecran negru cu titlul „NERVE” și opțiunile „WATCHER” și „PLAYER”. Ușor neliniștit, dai click pe „PLAYER” curios de ce urmează.

O nouă notificare pe telefon. Trebuie să ajungi în centrul orașului în 45 de minute. Urci în mașină și ajungi cu doar câteva minute rămase până la limită. Pe ecranul telefonului tău apare o provocare: „Urcă pe o bancă și sari într-un picior în timp ce strigi ‘Sunt un rasist’ timp de 10 secunde.” Îți sunt promiși 100 de dolari dacă finalizezi provocarea. Privești împrejur și vezi că orașul e împânzit de oameni, dar te gândești că după ce ți-ai pierdut jobul cu o lună în urmă, ai nevoie de bani. Urci pe bancă și începi să strigi în gura mare ”Sunt un rasist. Sunt un rasist” în timp ce țopăi într-un picior. Oamenii se opresc și te privesc dezgustați. Cele 10 secunde. „Provocare completă”. Te avânți grăbit prin mulțime, vizibil jenat de momentul ce tocmai l-ai oferit.

Îți verifici contul și vezi că într-adevăr ai cu 100 de dolari mai mult decât înainte de a termina provocarea. „Pe strada Mercy se află o mașină roșie, deschisă, cu cheile în contact. Trebuie să ajungi cu ea la periferia sudică a orașului.” Provocarea este una mai grea dar și premiul este unul mai mare: 1000 de dolari. Ești ezitant dar te afli aproape așa că îți zici că mergi măcar să vezi. Faci colțul pe strada Mercy și singura mașină roșie de pe stradă este una de lux. Dacă până acum te speria doar ilegalitatea provocării, acum și prețul mașinii și posibilitatea de a-i provoca daune se adaugă la stresul inițial. Îți zici din nou că ai nevoie de bani. Urci în mașină și o conduci la punctul stabilit. Odată ajuns acolo observi că nu ești singurul și începi să te temi pentru siguranța ta. Un individ mascat sparge geamul mașinii și te lovește în tâmplă. Ai leșinat.

Nu. Nu este real. Este doar o abordare personală a subiectului filmului Nerve*. Un joc în care spectatorii controlează acțiunile jucătorilor fără a avea o limită legală sau un cod etic. Dorința de afirmare, nevoia de bani și adrenalina împing jucătorii să ducă la îndeplinire provocări fie facile, fie atât de periculoase încât le-ar putea fi fatale. Provocări date de niște nume anonime din fața unor calculatoare din cine știe ce colț al lumii.

*Nerve este un film în regia lui Henry Joost și Ariel Schulman, cu o distribuție din care fac parte nume ca Emma Roberts, Dave Franco, Emily Meade, Miles Heizer, Machine Gun Kelly. Filmul a avut premiera în România în 16 septembrie.

DRAGOȘ POP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Ambasadoarea UVT Liberty Marathon 2024 este Gabriela Szabo, campioană olimpică și multiplă campioană mondială la atletism

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în calitate de organizator al competiției internaționale UVT Liberty Marathon, ajunsă la cea de-a șaptea ediție, are deosebita...

Meci greu în etapa intermediară pentru Banat Girls

Alexandria Banat Girls Comloșu Mare începe a doua jumătate a play-out-ului cu o partidă pe teren propriu în fața echipei din...

Citește și :