NEREGULI găsite de Ministerul Sănătății la un spital din Banat! Managerul unității se jură că totul e în regulă

515

Se știe deja că în cursul săptămânii, la Agenția Națională de Transplant precum și la patru spitale din țară, cele de la Reșița, Brăila, Alba Iulia, și Ploiești au fost găsite nereguli de Corpul de Control al Ministerului Sănătății. În urma controalelor vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, iar la Agenția Națională de Integritate, pentru conflict de interese și incompatibilitate.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat ca Agenția Națională de Transplant să controleze toate dosarele și să retragă acreditarea instituțiilor spitalicești care nu respectă reglementările în vigoare, după ce s-a constatat că patru unități importante din România, printre care și cel din Reșița, nu îndeplineau criteriile minime necesare prelevării de organe.

În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe — Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri a găsit nereguli majore. Este vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. Corpul de control a constatat că Agenția Națională de Transplant a acreditat spitalele pentru transplant, deși acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unităților sanitare, nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent”, a explicat reprezentantul MS.

Potrivit Radio Reșița, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, dr. Dumitru Secăşan, îl contrazice pe ministrul Sănățății. Secășan susține că în unitatea pe care o conduce, la ora actuală nu sunt probleme. Spitalul din Reșița are toată aparatura necesară pentru o astfel de intervenție și va continua să preleveze organe de la pacienții aflați în moarte clinicã.

Centrul nostru de prelevare de organe funcţionează din 2013, iar în 2014 s-a făcut primul transplant , atunci s-au prelevat, aici la noi la spital un ficat şi doi rinichi. Întradevăr în acea perioadă , unitatea noastră nu avea electroencefalograf, aparatul fiind împrumutat de la secţia de Neurologie, dar problema s-a remediat rapid. Noi am cumpărat un aparat EEG performant, care ne arată când bolnavul este în moarte clinică, așa că nu ne mai lipsește nimic acum, putem funcționa foarte bine”, a precizat managerul Dumitru Secășan.

Sursa: radioresita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ