5.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Neputința unei administrații! De Ziua Marinei, pe Bega a curs apa la vale a pagubă, în lipsa ”amiralului” plecat în vacanță. Ca și în alți ani, din nou, nimic… FOTO-VIDEO

De ziua Sfintei Maria este obiceiul ca în toate porturile marine și fluviale să se sărbătorească cu mare fast ziua celor care și-au făcut o meserie din navigația pe ape. De veacuri, marinarii și-au pus speranțele că vor veni teferi acasă, la mal, în mâinile Maicii Domnului. Sub semnul acesta a văzut legendarul Columb, pentru prima dată, țărmurile Indiilor de vest care s-au dovedit ulterior a fi de fapt America.

Timișoara are o destul de veche tradiție a navigatului pe canalul Bega. De aproape trei sute de ani, pe apele lipsite de curenți, valuri periculoase sau furtuni au mers în susul și în jos barcile și șlepurile cu mărfuri. Tot lemnul de stejar și de fag care a venit din zona Făgetului pe calea apei a ajuns în oraș. Așa s-au ridicat case, mori, ateliere, fabrici și palate. Cu truda plutașilor de pe Bega și Timiș.

bega ziua marinei (2)Mai apoi, odată cu industrializarea, de pe pontoanele din Iosefin se încărcau pe barje mărfuri de cele mai felurite ce plecau pe Beghei în jos până hăt, în toată Europa. Datorită canalului navigabil de inestimabilă valoare cerealele bănățene erau apreciate la adevărata valoare la marile burse de mărfuri din lume. Era o vreme când câmpia Padului și cea a Banatului erau cele două mari grânare ale continentului.

bega ziua marinei (13)

Cu câțiva ani în urmă a reînceput o tradiție de a serba cu mult fast și respect Ziua Marinei și la noi în oraș. Au fost câteva ediții. Nu prea numeroase. Să tot fi fost cinci, poate șase ediții. Se implicau autoritățile locale de la toate nivelurile. Armata cu fanfara sa primeau festiv oaspeții. Se țineu câteva discursuri mai mult de curtoazie nu neaparat din convingere. Tinerii făceau câteva mișcări de incălzire cu bărcile de agrement sau de sport. Se aducea și un un omagiu pios prin câte o coroană de flori lansată în ape în memoria tuturor celor pieriți în ape. Distracția era pentru toată lumea, de la prichindei ce admirau machetele de nave până la cei în vărstă ce depănau amintiri.

bega ziua marinei (4)

De ce totul la trecut? De doi (poate trei) nu se mai face nimic. Poate efortul de a aminti tradiția de navigatori a bănățenilor a împovărat prea mult bugetul zdruncinat al municipalității? Ce s-a putut vedea în dimineața zilei de 15 august pe faleza Begăi? Trei vaporașe ce ar fi trebuit să transporte pasagerii și turiștii pe ape lângezeau lângă podul Episcopilor. De fapt cam stau aiurea de mai bine de un an, victime ale războiului birocratic al hârtiilor. O șalupă a poliției navale stătea la umbră ca un cormoran ghiftuit ce nu are chef de nimic. Cât de caraghiosă este postura de a avea o poliție navală ce nu are ce să coordoneze?

bega ziua marinei (10)

De fapt se întâmplau și fapte acvatice pe malul canalului nostru. Un nenea pescar se ascundea de căldură la piciorul unui pod. A mărturisit că este un om mulțumit. A prins o știucă destul de mărișoară pentru sine și doi cărășei cam cât degetul pentru pisicile lui. „Să simtă și ele că azi e zi de sărbătoare, le răsfăț cu pește proaspăt!”

bega ziua marinei (1)

Tot pe mal doi meșteri pregăteau flota de hidrobiciclete pentru cei ce vor veni mai pe după masă când se răcorește. Sunt mulțumiți de afacere. Anul acesta a mers bine. Dar tot timpul trebuie cârpăcite micile nave. „Bine că a fost un an destul de uscat, nu a plouat mult și a venit tineretul să se dea cu bicicletele pe apă. Dar se mai strică. Unii nu sunt atenți și mai lovesc bolovanii de la mal. Mai ia apă câte o barcă. Trebuie să le reparăm veșnic ”.

Cam asta a fost toată activitatea intr-o zi ce ar fi trebuit să fie a marinarilor. Tristă sărbătoare a cea ce ar fi putut fi o atracție pentru mulți curioși. Chiar în programul cu care s-a câștigat titlul de capitală culturală s-a marșat mult pe legături cu alte regiuni realizate inclusiv cu vaporașele ce ar fi legat orașul nostru de vecinii sârbi. Dar până la sârbi noi nu putem naviga nici măcar zece mile în josul urbei.

bega ziua marinei (3)

Avem de toate. Mai nou avem marinari de la regia de tramvaie, avem poliție cu șalupe, avem căpitănie a portului. Doar navigație nu avem. Se pare că în lipsa unui amiral versat în bătălii navale sau măcar birocratice nu se va urni nimic pe canalul nostru. Până atunci amiralii sunt plecați care pe unde prin concedii exotice.

Măcar viitoarele generații de marinari sunt pe drum. Corabia Piraților pregătește de pe acum noi și noi contingente de pirați de o șchioapă. Poate peste ani pe piața muncii de la noi se vor căuta pirații cu diplomă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Lugojul azi | Strategii de campanie electorală, pe ultima turnantă, la Lugoj

Alegerile locale bat la ușă și mai toți candidații pentru funcția de primar al municipiului Lugoj au început să-și calculeze sprintul final. Cei trei „mari”...

Lucrări Aquatim

Citește și :