Nemulţumirile poliţiştilor au fost ascultate. Cât vor ajunge să câştige?

1535

Chestorul Ion Mirescu, şeful IPJ Timiş, a sintetizat, recent, nemulţumirile poliţiştilor din judeţ. “Un polițist debutant are un salariu net de 1.400 de lei. Se poate ajunge la un venit de puţin peste 2.000 de lei, dacă poliţistul lucrează în condiţii de risc, în acest caz fiind acordate sporuri. Dacă nu are o locuinţă proprie sau a părinţilor, practic este imposibil să se descurce cu aceşti bani. Consider că acest lucru trebuie să devină o prioritate la nivel superior, pentru a ajuta aceşti oameni care de multe ori îşi sacrifică din timpul cu familia şi nu de puţine ori lucrează în situaţii de mare risc, cu unele maşini care au depăşit 500.000 de kilometri”, declara acesta.

Salarizarea poliţiştilor timişeni s-a aflat şi în atenţia liderului Sindicatului Poliţiştilor Timiş, comisarul şef Doinel Malcoci, care a şi trimis o scrisoare în acest sens ministrului de interne, Carmen Dan.

“Pentru faptul că respectăm şi iubim profesia de poliţist şi, mai cu seamă, pentru că activitatea de poliţist este singură noastră sursă de venit, avem dreptul de a vă aduce la cunoştinţă câteva aspecte concrete, care au dus şi duc la degradarea sistematică a imaginii Poliţiei Române în relaţia să cu cetăţeanul. Suntem foarte aproape de momentul când cetăţenii, comunităţile se vor debarasa de instituţia Poliţiei Române şi de autoritatea ei, preferând soluţii alternative sau chiar liberul arbitru, atunci când siguranţă fiecăruia şi ordinea publică vor fi ameninţate”, arăta Malcoci.

Iată că ofurile poliţiştilor timişeni, ca şi ale celorlalţi poliţişti din ţară, au fost ascultate. Ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că salariul unui inspector de Poliţie va ajunge la 5.000 de lei.

„Legea la ora actuală este într-o ultimă citire. Ea este rodul mai multor rânduri de discuţii cu sindicatele. Am încercat să respectăm cât mai multe principii în noul proiect legislativ. Principiul muncii egale şi a salariului aferent, principiul ierarhiei. De exemplu, şeful instituţiei nu avea şi cel mai mare salariu. Am cercetat toată legislaţia din 1974 până în prezent ca să pricepem de unde s-a plecat”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Creşterile salariale vor fi eşalonate pe 4 ani, primele majoprări urmând să fie făcute de la 1 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ