Nemulţumiri şi agitaţie în noul sindicat al RATT-ului. Oamenii îşi cer drepturile: “Nu vorbeşte nimeni cu noi. Ne ameninţă că ne face dosare penale. Într-o zi ne închide pe toţi” VIDEO

2089

Membrii unui nou sindicat al RATT s-au întâlnit în Piaţa Traian, în jurul orei 15.30, pentru a se revolta. Oamenilor le este teamă să vorbească pentru a nu-şi pierde locul de muncă, însă obstacolele prin care trec de o perioadă de timp, le-au dat curajul de a-şi spune, liber, opiniile.

“Vrem să facem o şedinţă de sindicat. Noi am înfiinţat un sindicat nou. Avem sentinţa irevocabilă, definitivă. Din data de 30 este pe masa domnului Goia, încă nu ne-a dat niciun răspuns, nu vorbeşte nimeni cu noi. Se umblă cu ameninţări din partea celuilalt sindicat care probabil e agreat de conducere. Până acum suntem 100 şi ceva de membri. La toţi, cică, ne face dosare penale. Într-o bună zi ne închide pe toti. Cred că asta urmează. Domnul Goia nu ne-a primit deloc. Nici domnul Paşca, liderul de acolo, nu iese la interval, îi trimite pe ăştia mici <<Uite lista! Acum vă dă afară! Pe toţi la Parchet!>>Lumea e nemultumită, avem şi noi drepturi, dreptul să înfiinţăm un sindicat. Oamenii sunt panicaţi: <<Ce se va alege de noi?>> Ne riscăm libertatea circulând cum circulăm. Au fost cazuri cu controlori bătuţi, ajunşi prin spital, nu e OK. Toată lumea dă în noi, şi conducerea, şi călătorii şi presa de multe ori. Dar hai să vedem şi realitatea”, a spus Emilia Horvath, membră a noului sindicat.

Noul reprezentant, Savin Dumitru a precizat: “Fostul sindicat este un sindicat obedient, subordonat conducerii. Sunt ca într-o mafie. Vă daţi seama că acolo sunt multe în neregulă care au fost făcute şi bănuiesc că nu vor să se afle. Ăsta e singurul motiv pentru care noi nu suntem recunoscuţi şi agreaţi. I-a deranjat foarte mult când am spus că vom merge să vedem situaţia financiară a sindicatului si de atunci ne-au dat interzis peste tot.”

Aceştia au arătat presei dosarul legal în care funcţionează, contrar zvonurilor despre ilegalitate. Dosarul conţine certificatul de înregistrare fiscală de la ANAF, contul, procesul verbal, lista cu membrii conducerii sau tabelul nominal care ţine de Registrul Unic.

Oamenii îşi doresc dreptate. Aceştia povestesc despre condiţiile grele în care lucrează ca vatmani, despre salariile mici sau faptul nu ia nimeni în seamă problemele cu care se confruntă: “Dacă ţi se spune tramvaiul nu este bun, atunci pentru ei înseamnă nu ai chef de lucru.”

Pintea Gheorghiţă, unul dintre membrii sindicatului ne-a spus: “Am ajuns aici datorită unui singur fapt. Anul trecut, au avut loc alegerile pentru un nou reprezentant al sindicatului pentru vatmani. La voturi a ieşit câştigător domnul Savin Dumitru. Domnul Pașca, liderul vechiului sindicat, nu a vrut ni-l recunoască şi -l pună pe funcţia pe care o merită şi de acolo s-a ajuns ne înfiinţăm un alt sindicat pe care dânşii nu vor -l accepte.”

Membrii prezenţi la întrunire îşi doresc sindicatul lor fie acceptat, iar condiţiile de lucru fie mai bune pentru efortul şi riscul pe care le depun. Aceştia au dorit facă întrunirea în curtea Regiei de Transport, dar portarul, primind ordine, nu le-au dat voie intre.

 

2 COMENTARII

  1. Domnule Robu sper ca ai vazut acest reportaj ?? Daca nu . Rogu-te vizioneazal si vei afla de ce nu mai stau oameni sa lucreze la RATT si pleaca cum spunea Goia ,, In Rusia ” Mentionez ca si eu am plecat scarbit de modul de conducere a Domnului Goia si a lui Jura care sunt interesati doar de curatienia vagoanelor. Dar nu vor sa vada si sa auda de defectiunile de franare a vagoanelor . Un an de zile am anuntat sefi si am facut mentiuni in toate condicele puse la dispozitie pentru reclamati . Degeaba !! Raspunsul e acelasi nu avem piese de schimb.

  2. Avand in vedere conditia de lucru la aceasta regie este sub ori ce critica ca dupa 16 ani de munca sa pleci si sa lasi totul in urma.Odata ai mers din placere la lucru dar acuma se duc muncitorii numai sa aiba un loc de munca.a ajuns regia sub ori ce critica.Sa luat prime ,sa luat grupa ,tichete de masa,si etc.Am avut colegi care sau inbolnavit din cauza stresului,au murit,si totus nimeni,si nimanui nu ia pasat din ce cauza se antampla aceste nenorociri.de cand sia instalat noul DIRECTOR…….. Oare cine a mai putut sa il controleze ,sa angajat numai cu facultati oameni ,si sef care au terminat FACULTATILE LA AGRONOMIE…….nici unu in transpourturi .Muncitorii ,sau soferii vechi sunt mai dezghetati decat un(INGINER cuFACULTATE)…..RUSINE…..

LĂSAȚI UN MESAJ