Ne pregătim pentru cea mai geroasă noapte din această iarnă. Sute ţevi de apă îngheţate, stocuri de lemne epuizate în Timiş

6948

Noaptea de 9 spre 10 ianuarie se anunţă a fi cea mai friguroasă, de la debutul acestei ierni, cu temperaturi mult sub media perioadei, chiar şi cu 10 – 15 grade Celsius. Astfel, minimele vor ajunge chiar şi la -30 de grade Celsius. În Banat, care se află sub cod galben de ger, temperaturile nu vor coborî sub -20 de grade Celsius, dar nici nu vor urca peste -15 grade.

Din fericire pentru ei, elevii din Timiş nu trebuie să meargă nici marţi la şcoală, în condiţiile în care centralele din mai multe şcoli prezintă defecţiuni şi chiar şi acolo unde ele funcţionează normal, din cauza perioadei lungi de ger, temperaturile din clase sunt între 5 şi 16 grade.

De altfel, şi la Aquatim s-au înregistrat în aceste zile sute de sesizări privind avarii provocate de îngheţ la instalaţiile de alimentare cu apă. Acestea au fost însă provocate de neprotejarea ţevilor de pe proprietatea particulară a deţinătorilor, astfel încât reprezentanţii Aquatim atrag atenţia asupra necesităţii protejării acestora împotriva îngheţului dar şi asupra faptului că protejarea acestora cade în sarcina proprietarilor.

În ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor, problemele cele mai mari sunt în special în zonele rurale, unde încalzirea se face cu lemne, fie cu centrale termice pe lemne, fie cu sobe. Multe familii au terminat deja stocurile de lemne, iar acestea s-au scumpit foarte mult, ajungând la circa 250 de lei metrul ster. Din păcate, după ce că sunt scumpe nici nu se prea găsesc. Şi în marile magazine de bricolaj, care mai comercializau fie lemne de foc, fie brichete de rumeguş, stocurile sunt epuizate, iar în momentul în care se face aprovizionarea acestea se termină în câteva ore.

LĂSAȚI UN MESAJ