Ne-a făcut să fim mândri că suntem români! Avram Iancu a ajuns pe pâmânt românesc. Vedeți cum a fost întâmpinat pe malul Dunării, la Moldova Nouă. FOTO

526

Avram Iancu a ajuns ieri pe pământ românesc, în Caraș-Severin, după 1800 de km înot pe Dunăre.

În sfârşit, acasă! După ce am străbătut înot 6 țări şi 4 capitale, după ce am îndurat hipotermie, caniculă, furtuni şi valuri, am atins pământul patriei noastre, la Moldova Nouă. Primirea a depăşit orice imaginație: 1000 de compatrioți! VĂ MULȚUMESC ROMÂNI !!!”, scria pe pagina sa de facebook Avram Iancu, bibliotecarul de 41 de ani, din Petroşani, care și-a propus să străbată Dunărea înot, în încercarea de a stabili un record mondial.

La Dunare 7

Avram Iancu a luat startul în cursa pe care şi-a propus să o realizeze înot de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră, în data de 20 iunie, din oraşul Donaueschingen, din Germania și a intrat în țară marți, în jurul prânzului, pe la Moldova Nouă. Bibliotecarul doreşte să stabilească un record mondial prin parcurgerea fluviului de la izvoare şi până la Sulina, fără costum de neopren, adică 2860 de km înot, parcurși în 60 de zile.

La Dunare 9

Sosirea sa la Moldova Nouă, prima oprire pe pământ românesc, după aproximativ 1.800 de km, a fost marcată festiv prin intonarea imnului României. Înotătorul hunedorean a fost primit cu pâine și sare de către oficialități: primarul oraşului, Adrian Torma, şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.

„Este o tentativă de a realiza o premieră mondială pentru noi, românii. Vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare să-mi faceţi o primire călduroasă, vreau să vă spun că această primire depăşeşte cu mult ceea ce probabil ne-am imaginat. Nu este doar proiectul meu, este un proiect românesc care se vrea a evidenţia România la nivel internaţional. În calitate de bibliotecar, vreau să îndemn generaţia tânără să-şi orienteze privirile spre lectură, pentru că este foarte important. Îmi doresc să duc până la capăt această tentativă, mi-am dorit să ajung aici foarte mult. Mai am încă o mie de kilometri până la final”, a afirmat Avram Iancu.

La Dunare 4

Primarul Adrian Torma i-a urat un bun venit acasă și și-a arătat aprecierea pentru gestul eroic. „Sunt convins că biblioteca României va avea o nouă carte, despre eroul contemporan Avram Iancu, care face acest gest minunat. Noi suntem mândri de tine, de ceea ce tu ai reuşit. Îţi spunem bun venit acasă şi vreau să-ţi ofer o plachetă pentru cei 1.815 kilometri pe care i-ai parcurs până la Moldova Nouă. Eşti un model pentru mine. Dacă tu poţi, trebuie să putem toţi”, a afirmat Adrian Torma.

Până la Avram Iancu nimeni nu a mai reușit să parcurgă Dunărea doar în slip și cu cască.
Acest experiment nu este unicul pentru bibliotecarul din județul Hunedoara, el fiind și primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască, în august 2016, după 18 ore de înot.

LĂSAȚI UN MESAJ