29 C
Timișoara
luni 22 iulie 2024

Muzeul Satului Bănățean s-a îmbogățit cu un nou laborator de conservare/restaurare | FOTO-VIDEO

Una din cele mai active instituții de cultură din județul Timiș a reușit să dea în folosință o nouă investiție majoră.


Este vorba de o modernă clădire multifuncțională a Muzeului Satului Bănățean ce va avea la final multiple scopuri. Aici va fi un nou laborator de conservare și restaurare a tot ce înseamnă obiecte vechi de artă și civilizație populară.

Tot aici în noua clădire, aflată chiar la colțul dinspre oraș al complexului muzeal, se va afla și un depozit de tranzit și de carantină a obiectelor de patrimoniu ce vin la muzeu.
Așa cum ne explică profesorul Dorel Micle, directorul muzeului, este una din necesitățile stringente ale unui astfel de muzeu, cu atât mai mult cu cât o astfel de unitate nu se află în parte de vest a țării. Clădirea dată în folosință este doar prima etapă a investiției. În curând va începe și supraetajarea spațiului actual încât se va dubla spațiul dedicat laboratoarelor.

Imobilul este format din următoarele spații:
-zona logistică ce permite accesul mijloacelor de transport mari;
– depozitul tampon unde se triază obiectele aduse la muzeu;
– Atelierul complex unde se lucrează efectiv la restaurarea și recuperarea artefactelor. Aici se vor putea face și demonstrații cu public pentru cei interesați;
– Birouri administrative;
– Spații tehnice necesare pentru o funcționare eficientă;
– Spații multifuncționale pentru exponatele muzeului și activități cu publicul.
este demn de semnalat faptul că întreaga investiție în valoare de circa patru milioane de lei a fost terminată fără cusur în nici jumătate de an printr-o finanțare a Consiliului Județean Timiș.

Intenția de viitor este ca muzeul să ofere servicii de restaurare și conservare și altor instituții ce au nevoie de astfel de lucrări inclusiv peroanelor particular ce au colecții de obiecte vechi din toată partea noastră de țară și (de ce nu?) chiar și doritorilor de peste hotare.

Alte subiecte :

Start în ediția 2024 a West Summer University (WSU) deschisă la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)

Începând din 18 iulie, până în 3 august 2024, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este centrul atracției elevilor de...

Sărbători culinare la Povergina

Asociația Biserici Înlemnite alături de Asociația My Banat și comunitatea locală din Povergina au organizat sâmbătă, 20 iulie, a doua ediție a Zilelor patrimoniului,...

Citește și :