Motivul incredibil pentru care la Timişoara nu se realizează transplant de rinichi. Ce anunţ a făcut managerul spitalului judeţean

264

La Timişoara a fost realizat, în anul 1981, primul transplant de rinichi din România de la un donor cadavru. Din păcate, în capitala Banatului astfel de intervenţii chirurgicale nu se mai realizează de zece ani, iar motivul este unul de-a dreptul incredibil. Avem medici bine pregătiţi care sunt dispuşi să efectueze astfel de operaţii, dar centrul de transplant renal nu poate fi acreditat pentru că sălile de operaţie nu sunt modernizate.

Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a explicat că se încearcă, în acest moment, renovarea sălilor de operaţie astfel încât transplantul renal să poată fi reluat în oraşul de pe Bega. Pentru asta, însă, este nevoie de o investiţie de aproximativ un milion de euro.

„La începutul acestui an, am stabilit ca prioritate zero pentru spitalul judeţean demararea procedurilor pentru reluarea transplantului renal la Timişoara. Pentru aceasta avem nevoie de câteva condiţii obligatorii: cerinţe tehnice, de cazare, hoteliere, de desfăşurare a actului chirurgical şi a actului medical. Aici a fost nevoie de un proiect, banii au fost alocaţi la începutul anului 2016 de CJ Timiş pe fondul de investiţii. Acel proiect este gata şi el prevede exact ce trebuie făcut în continuare, stabilind o sumă de circa un milion de euro necesară pentru reabilitarea compartimentului de transplant şi a blocului operator destinat operaţiilor de transplant renal”, a detaliat Marius Craina.

Potrivit managerului Spitalului Judeţean Timişoara, la începutul acestui an, CJ Timiş are de gând să aloce o sumă importantă pentru modernizarea centrului de transplant renal. Între timp, conducerea unităţii medicale intenţionează şi să înceapă procedura pentru acreditarea centrului de transplant. „Sperăm că dacă toate aceste fenomene se parcurg în mod normal, procedura de transplant renal va fi reluată la Timişoara în prima parte a anului 2017”, a conchis Marius Craina.

În prezent, aproximativ 300 de bolnavi din judeţul Timiş aşteaptă un rinichi sănătos.

1 COMENTARIU

  1. suntem la mijlocul anului 2017. tot prioritate zero, dar nici poveste de demararea lucrarilor la centrul de transplant renal Timisoara. bine ca hartia suporta orice, cum se zice. trist.

LĂSAȚI UN MESAJ