15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Moștenirea Robu: o primărie cu buget de peste 300 milioane de euro, sufocată de datorii 

Situația financiară a Primăriei Timișoara nu este cea mai fericită. Este concluzia la care a ajuns Dominic Fritz, la nicio lună de la preluarea mandatului. Deși fostul primar, Nicolae Robu, se lăuda că lasă în urma sa o instituție funcțională și operativă, realitatea nu este chiar asta. Stă dovadă faptul că Fritz a blocat deja unele licitații pentru că… nu sunt bani. Mai mult, el a dezvăluit că era cât pe ce să rămână fără electricitate în primărie din cauza facturilor neplătite. Așadar, fosta administrație a știu să țină „sub preș” problemele de ordin financiar cu care s-a confruntat.

Lipsa banilor, blocarea licitațiilor
Primarul a blocat două licitații: construirea parcării de 140 de locuri de pe Take Ionescu și externalizarea serviciilor de curățenie. Fiecare are un cost de 18 milioane de lei, bani care nu există.

„Am luat la puricat toate procedurile de licitație care sunt în derulare. A trebuit să oprim două licitații, pentru că, deocamdată, nu dispunem de resurse financiare pentru a le da curs. Prima este externalizarea serviciilor de curățenie din Primăria Timișoara, unde sunt prevăzute 18 milioane de lei. Momentan, curățenia e asigurată de cei de la Colterm si Horticultura. Trebuie să analizăm care e soluția cea mai eficace pe care o putem și plăti, fiindcă, în situația actuală, nu avem banii pentru acest serviciu de 18 milioane de lei. O altă licitație pe care trebuie s-o oprim, deocamdată, este tot de 18 milioane de lei. Este parcarea de la Multiplexity. Trebuie să clarificăm niște lucruri, până când știm exact cum se poate finanța”, declara, la început de noiembrie, Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În ceea ce privește parcarea, licitația pornise când edilul-șef a decis să o oprească.  

„Prin prezentul contract se urmărește realizarea unei parcări cu parter și patru nivele pentru autovehicule mici, un etaj retras pentru birouri și un spațiu de închiriat pentru alimentație publică, amplasarea unui totem, amplasarea de panouri de informare pe clădire și realizarea unei împrejmuiri între muzeul de transport și spațiul destinat parcării. De asemenea, este necesară dotarea cu barieră pentru intrarea și ieșirea din parcare, rigole pentru scurgerea apei pluviale exterioare, iluminat exterior, amenajarea de spații verzi”, scria în documentele aferente licitației.

Termenul de realizare a investiției era de 27 luni, trei luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 24 luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 60 de luni de la încheierea procesului verbal de recepţie.

Primăria Timișoara pusese la bătaie 17,6 milioane de lei.

În ceea ce privește serviciile de curățenie, Primăria Timișoara scotea la licitație externalizarea serviciilor, în vară. Suma maximă pe care fosta administrație părea dispusă să o plătească depășea 21 de milioane de lei. Totul pentru curățenia din sediul de pe CD Loga, nr. 1, dar și a celorlaltor clădiri ce aparțin municipalității. Contractul ar fi fost valabil patru ani.
 
Iată unde ar fi trebuit asigurată curățenia: sediul PMT de pe CD Loga 1, WC-urile publice, Complex Sportiv Bega (bazin de înot), Sala de sport „Constantin Jude”, cinematografele Timiș, Studio, Fratelia, Dacia și Victoria (începând cu 2021), MultipleXity, Atelier Urbanism, Infocentru — str. Alba Iulia, Serviciu Administrare Fond Funciar — Eminescu 1, Spațiu Expozițional, Birou Relații Internaționale — Piața Victoriei 5, Biroul Managementul Calității, Voluntari Situații de Urgență, Salubrizare, Serviciul Transport, Birou Iluminat Public, Compartiment Corp Control — Piatra Craiului 3, Birou Locuințe, Birou Terenuri — Oituz 1, Cimitire și Coșerit, Spații Utilitare — 3 August 17, Birou Administrativ — Complex Poiana Mărului, Centrul de Semnalizări Rutiere — Iuliu Maniu 29, Serviciul Public Asistență Medicală Școlară — Carusso 1, Direcția Evidența Persoanelor — Eminescu 15, Arhivă — Daliei 21, Arhivă — Iancu Văcărescu 15 și Serviciul Public Asistență Medicală Școlară — Piața Sf. Gheorghe.

Firma care ar fi încasat suma enormă urma să facă următoarele operațiuni: măturare, aspirare, ștergerea prafului, ștergerea geamurilor, dezinfecție, aerisire încăperi, spălare pardoseli, golire coșuri de gunoi, ștergerea prafului de pe aparatură de birou. Curățenia urma să se efectueze zilnic, de luni până vineri, 8 ore/zi /schimb, câte două schimburi pe zi.

„Ne vom asigura, în viitor, înainte de a demara un proiect, că avem și resursele necesare pentru a susține acest proiect. Există o cultură de a rostogoli costurile proiectelor și cheltuielilor în speranța că în viitor se va găsi o soluție. Și această cultură se va opri. Vedem câți bani avem astăzi, câteva sute de mii de lei, și după aia se iau decizii, ce facturi se pot plăti. Nu există bani, momentan, în cont pentru a plăti toate facturile în toate domeniile primăriei, deodată, din păcate. Ăsta a fost sistemul că tot s-a rostogolit”, a mai spus Dominic Fritz.

După declarațiile noul primar, fostul edil-șef, Nicolae Robu, a ținut să își transmit punctul de vedere, unde altundeva, decât pe Facebook. Nu au lipsit atacurile.

„În campania electorală n-au vorbit despre niciun obiectiv pe care vor să-l facă în oraș, iar acum s-au apucat să oprească și investițiile pornite de mine! Eu îi mai las dlui primar Fritz timp să înțeleagă ce înseamnă să fii primar al Timișoarei. Nu l-am criticat cu nimic până acum, deși aș fi avut cu ce. Dar, dacă devine incorect la adresa mea, acreditând ideea că eu am lăsat dezastru în urmă, când de fapt situația financiară a primăriei este mai bună ca în orice an pe vremea asta, nu voi rămâne fără replică.

Înțeleg că se anulează licitația privind realizarea unei parcări multinivel pe Take Ionescu, în complexul Multiplexity, angajat prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală Culturală Europeană. E o mare eroare, iar a pretinde că nu există bani pentru așa ceva arată o neînțelegere a funcționării unei instituții! Acei bani nu trebuie plătiți imediat, ci eșalonat, în timp, pe parcursul câtorva ani, în ritmul avansării lucrărilor. Dar cine să înțeleagă asta?! Dacă aș fi operat în aceeași logică, n-aveam nici jumătate din realizările pe care le-am lăsat în urmă!

În altă ordine de idei, desigur că este regretabil să existe facturi neînregistrate, indiferent de valoarea lor, dar asta n-are legătură cu primarul, ci cu o eroare a unui funcționar. Dar să te plângi, să faci știre națională, că ai de plătit 153.000 lei când tu încasezi zilnic mai mult de-atât, iar în data de 10 a fiecărei luni încasezi în jur de 35 milioane lei — da, atât se încasează la Primăria Timișoara, în data de 10 a fiecărei luni! —, e chiar ridicol. Și are la origini cunoașterea personală limitată a dlui Fritz în domeniu, limitată la gestiunea bugetului personal, de persoană fizică”,  a transmis Robu.

Ca lucrurile să fie de-a dreptul ilare, Dominic Fritz era să se trezească fără electricitate chiar în biroul de pe CD Loga. Și aceeași situație era să se întâmple în mai multe clădiri ce aparțin Primăriei Timișoara. Asta pentru că datoriile către furnizorul de energie electrică au ajuns la nu mai puțin de două milioane de lei. Unele facturi nici nu au fost înregistrate de funcționarii instituției.

 „Am fost surprins de o somație de întrerupere a furnizării curentului. Două milioane de lei de facturi neplătite pentru curent în Primăria Timișoara! Unele dintre ele nu sunt scadente, dar multe sunt. Am găsit facturi în valoare de 135.000 de lei, nici nu au fost înregistrate, din perioada aprilie-iunie 2020. Sunt facturi de care nu știa nimeni. Dacă nu le-aș fi găsit, atunci ni s-ar fi tăiat curentul în câteva zile. Le vom plăti și nu se va tăia curentul”, a povestit Dominic Fritz.

Lipsa banilor mai pune frâna unui proiect al Consiliului Local Timișoara. În septembrie, aleșii au decis să cumpere clădirea Societății de Transport Public Timișoara, de pe strada Intrarea Doinei, pentru a muta aici pacienții Secției de Radioterapie a Spitalului Municipal, care duce lipsă acută de spații. Nici pentru asta nu sunt bani, spune Fritz.

„Suntem într-o situație financiară grea. Din păcate, va trebui să regândim o decizie deja luată. În septembrie s-a adoptat o hotărâre de consiliu că se va cumpăra clădirea din Intrarea Doinei pentru Spitalul Municipal și că jumătate din suma contractului, două milioane de lei, ar trebui să fie plătită anul ăsta. Nu există acești bani în buget, așa că va trebui să analizăm ce facem cu acest HCL și dacă putem să încheiem acest contract de vânzare-cumpărare, pentru ca eu încă n-am găsit acești două milioane de lei”, a explicat primarul Dominic Fritz.

Taxa pe paragină nu se mai aplică nici ea, pentru că primăria nu își mai permite să piardă procesele intentate de proprietari. Procedura de supraimpozitare este ilegală, a descoperit Fritz, care a blocat supraimpozitarea.

Potrivit edilului-șef, în 2018 au fost deschise 40 de procese, iar Primăria Timișoara le-a pierdut pe toate. Alte 37 de decizii de supraimpozitare au fost contestate în 2019 de proprietari, care au avut câștig de cauză în toate. La fel s-a întâmplat și anul acesta, în cazul a 27 de procese. Pierdute toate de Primărie! Problema este că toate cheltuielile de judecată sunt achitate tot din bugetul local, iar munca și resursa umană folosite pentru întocmirea dosarelor a fost pur și simplu aruncată pe apa sâmbetei.

Sunt pe rol alte 20 de contestații, iar deznodământul nu poate fi altul decât cel din anii anteriori. Pentru anul viitor, primarul Fritz vrea să refacă procedura de supraimpozitare și să dea timp proprietarilor să lucreze la fațade. De asemenea, se muncește la adoptarea unei hotărâri pentru acordarea de facilități.

 

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :