Moni Bordeianu, primul solist de la Phoenix, a fost operat. I-a fost amputat un picior

1143

Voia să revină la Timişoara definitiv în 2017. Moni Bordeianu trece prin momente foarte grele acum, după ce a suferit o operaţie complicată prin care i-a fost amputat piciorul stâng de la genunchi în jos.

„Vă transmit tuturor multe salutări din partea lui Mony Bordeianu, pe care l-am vizitat, după operația grea la care a fost supus zilele trecute. În ciuda pierderii grele pe care a suferit-o prin amputarea piciorului stâng, de la genunchi în jos, am reîntâlnit un vechi prieten de suferință, cu zâmbetul pe față și plin de optimism”, a scris pe Facebook Josef Kappl zis Joji (66 de ani), fost bass-ist al formației Phoenix.

moni-bordeianu-1Moni Bordeianu a fost primul solist al trupei Phoenix, încă din perioada în care se numeau Sfinţii şi, la “recomandarea” lui Ion Iliescu şi-au schimbat numele, care nu se potrivea în acel regim, în Phoenix. Şi tot Ion Iliescu a fost fost cel care le-a cerut să cânte româneşte (înainte cântau doar cover-uri după piesele la modă în acea perioadă), ceea ce s-a dovedit, în final, un lucru bun. Moni Bordeianu a fost, de altfel, şi autorul primei compoziţii proprii a formaţiei, “Ştiu că mă iubeşti şi tu” (1964).

S-a născut la Dudeştii Noi, într-o localitate pe atunci şvăbească, mama sa fiind de origine germană, iar tatăl basarabean, provenit din aceeaşi localitate de lângă Chişinău de unde venea şi mama lui Nicu Covaci.

A facut clasele primare la Dudeştii Noi, după care s-au mutat la Timişoara, unde a locuit într-un apartament cu două camere dintr-o casă, iar baia era la comun.

Nu a fost un elev prea liniştit, a fost dat şi afară din şcoală, a făcut scandal, iar la 14 ani s-a apucat de cântat, iniţial în formaţia Uranus, cu Peter Wertheimer la saxofon, Paul Weiner la pian, Pilu Ştefanovici la tobe. Apoi i-a întâlnit pe Nicu Covaci şi Béla Kamocsa şi aşa s-a născut formaţia Sfinţii, care ulterior a devenit Phoenix.

În 1970 a părăsit România, împreună cu familia şi s-a stabilit în SUA pentru o perioadă, iar apoi în Germania. Acolo, au reînfiinţat formaţia Phoenix, dar nu au avut un succes foarte mare, iar Moni a părăsit trupa.

moni-bordeianu-2

LĂSAȚI UN MESAJ