Binecunoscuta universitate de la o margine de oraș ce se ocupă cu tot ce e legat de viață și lucrul pământului a împlinit respectabila etate de 80 e ani de când ființează. Este voba despre Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara sau cum o cunoșteau mai toți bănățenii „Agronomia”.
În acest an ce marchează cele opt decenii de știință a fost plin de evenimente ce au început deja de o bună bucată de veme și vot continua încă mult luni de acum încolo. Totul subsumat ideii de educație, cercetăre și cooperăre internațională.
Unul dintre cele mai emoționante momente a avut loc joi în Aula plină de invitați din toate colțurile țării și lumii prin reprezentanți ai universităților partenere din întreg mapamondul.
Au fost foști și actuali rectori, profesori, alumnii ce au absolvit mai recent sau mai de demult univesitatea. Nu au lipsit autorități locale de la toate nivelurile ca și oameni politici. La eveniment au participat rectorii universităților cu aceleași preocupări din țară. A fost prezent și Sorin Cîmpeanu fost ministru al educației. Evident nu au lipsit studenții ce acum se pregătesc în băncile facultăților.
Cosmin Alin Popescu a salutat întreaga asistență și trecut în revistă cele mai importante momente din cei 80 de ani.
Ca un mod de a arăta că cercetarea este strâns legată de practica și tehnologia cea mai modernă tot acum a fost inaugurată o centrală de biogaz. Este prima de acest fel dintr-o universitate românească.
„Cu ocazia acestei aniversări de 80 de ani de existență a Universității noastre, am dorit să inaugurăm această infrastructură de producere a energiei verzi, această stație de biogaz, care a fost finanțată din fonduri europene, mai exact fonduri norvegiene, evident, și cu un aport al Universității noastre. Universitatea noastră vrea să prezinte practic, un model de educație, de cercetare, de transfer tehnologic, un model pentru ceea ce înseamnă extensia universitară, un model pentru ceea ce înseamnă relația de lucru cu mediul socio-economic și ceea ce vrem să arătăm, că în loc să poluăm, în loc să aruncăm, fără a avea un management foarte clar a deșeurilor din gospodările noastre, din ferme, de pe câmp, și aici vorbim de deșeurile organice, putem să ne transformăm în energie, mai exact în bani, fiind în același timp prietenoși cu mediul și arătând primăriilor, fermelor, celor care sunt interesați pentru a face acest lucru, că se poate. Suntem prima universitate care punem și dăm drumul unei astfel de infrastructuri”, a detaliat Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții din Timișoara.
Astfel, Universitatea își propune astfel să inspire fermierii, administrațiile publice și alte instituții să adopte soluții sustenabile, demonstrând că știința aplicată poate aduce schimbări concrete în societate.