21.5 C
Timișoara
duminică 24 septembrie 2023

Modificări de ultimă oră la ,,legea ambroziei!” Ce vor păți proprietarii de terenuri care nu elimină această plantă cu impact grav asupra sănătății a sute de mii de români

AdministrațieModificări de ultimă oră la ,,legea ambroziei!” Ce vor păți proprietarii de...

Proiectul de modificare a legii pentru combaterea ambroziei a fost aprobat de Camera Deputaților. Astfel, proprietarii de terenuri vor avea noi obligații anuale.

Legea ambroziei a fost modificată miercuri, 13 septembrie. Ca urmare a hotărârii, s-a stabilit că proprietarii sau posesorii de terenuri trebuie să efectueze lucrări de smulgere sau erbicidare a ambroziei.

Și asta până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment.

Legea ambroziei aduce noi obligații pentru proprietari

Articolul 1 din Legea nr. 62/2018 este modificat și completat de proiectul de lege.

Scopul actului normativ este de a ajusta termenele pentru lucrările de întreținere a terenurilor de către proprietarii sau posesorii lor. Dar și pentru administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigare și bazinelor de pescuit. Totul, în funcție de perioadele de răsărire și înflorire a buruienii.

„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice.

Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, se arată în proiect.

În plus, prin acest proiect de lege, proprietarii de terenuri pot cere sprijinul autorităților locale pentru a realiza lucrările de curățare.

Proprietarii de terenuri pot cere ajutorul autorităților

În cazul în care dispun de resurse pentru realizarea acestor lucrări, autoritățile administrației publice locale vor ajuta proprietarul de terenuri. Intervenția va fi suportată financiar de către solicitant.

Dacă nu sunt în măsură să ajute, acestea trebuie să informeze proprietarul. Dar și să menționeze că obligația legală va rămâne în vigoare.

De asemenea, atunci când proprietarii sau posesorii terenurilor încărcate de ambrozie nu respectă avertismentul primit, autoritățile pot interveni pentru a efectua lucrările necesare de curățare.

 

Proprietarii de teren trebuie să le curețe în termen de 15 zile.

În cazul în care proprietarul terenului supus intervenției refuză accesul autorităților administrației publice locale în vederea execuției lucrărilor, primarul trebuie să solicite o autorizare prealabilă de la instanța judecătorească competentă. Asta pentru obținerea unei ordonanțe prezidențiale și citarea tuturor părților implicate.

Sursa: https://evz.ro/

Citește și :