,,Modelul american” implementat la Spitalul Județean din Timișoara a salvat numeroase vieți în ultimele luni

262

Este vorba despre „terapia intensivă mobilă”, pe scurt TIM. În funcție de situație bolnavului îi sunt acordate îngrijiri de ATI în secția în care este internat, înainte că starea lui să se agraveze. În plus, spun doctorii, această variantă a redus semnificativ, numărul infecțiilor nosocomiale.

O pacientă de 44 de ani, operată cu doar o zi înainte și internată în secția de neurochirurgie a Spitalului Județean de Urgență Timișoara, a început să se simtă rău. Pentru că saturația i-a scăzut brusc, medicii le-au cerut ajutorul colegilor de la terapie intensivă. Echipa mobilă a fost trimisă imediat.

Echipa de terapie intensivă mobilă acționează de câteva luni în Spitalul Județean de Urgență Timișoara. În rucsacul lor, medicii au tratamente și aparatură necesară pentru unele investigații. Au adus de această dat un EKG portabil. Modelul a fost implenentat după ce medicii și asistente au fost la un curs de pregătire în Statele Unite.

Dorel Săndesc, manager: „Mergem proactiv pe secții nu doar când ne cheamă că un pacient e în stop cardiac să resucităm. Să depistăm pacienții la limită să evităm agravarea prea mare din timp, să eviăm readucerea în ATI. Avem o supraviețuire de peste 80% într-o secție ATI traumă unde toți vin cu viața în pericol”.

Faptul că pacientul nu mai este plimbat de la o secție la alta a ajutat și la reducerea numărului de infecții intraspitalicești, spune managerul. Și tot pentru îmbunătățirea condițiilor a fost mărit numărul de angajați: acum, o asistentă îngrijește 2 pacienți, nu 4 cum era în trecut.
O speranță în lupta împotriva infecțiilor asociate actului medical poate veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt peste 150 de milioane de euro care vor ajunge în 65 de spitale din toată țara pentru a fi cumpărate echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. Între timp, măsuri simple precum cele implementate la Spitalul Județean din Timișoara ar putea fi adoptate în fiecare unitate sanitară, pentru că ajută la salvarea de vieți omenești.

Sursa: StirilePROTV

LĂSAȚI UN MESAJ