Moaşă umilită de doctor în timpul unei operaţii: „Proasto! Incompetento!”

479

O angajată a Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi a fost câştigat în primă instanţă procesul cu unitatea sanitară după ce a fost sancţionată cu un avertisment pentru nereguli din timpul unei intervenţii chirurgicale. La proces, moaşa a precizat că a fost umilită de medic în timpul operaţiei.

Daniela P. se luptă în instanţă cu Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi după ce a fost sancţionată cu un avertisment pentru o presupusă abatere disciplinară. Moaşă licenţiată de aproximativ 34 de ani, femeia a primit sancţiunea în aprilie 2019.

Ea a fost acuzată de către reprezentanţii unităţii sanitare că, “în timpul unei intervenţii chirurgicale efectuate în ziua de 20.02.2019 pentru pacienta Câtea nu a avut pregătit necesarul de câmpuri sterile pentru programul operator al zilei, a furnizat un manipulator uterin defect cu semne evidente de îndoire, şi nu a folosit corespunzător echipamentul accesoriu în laparoscopie, fapt ce a dus la imposibilitatea efectuării intervenţiei chirurgicale programate, pacienta stand o oră intubată.” La finalul procesului, Tribunalul Iaşi i-a dat dreptate Danielei P. şi a anulat sancţiunea primită de aceasta, însă sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată.

Potrivit motivării primei instanţei, faptele imputate moaşei au avut loc pe 20 februarie 2019. Atunci, Daniela P. a fost de serviciu în tura 7.00 – 19.00, în sala de operaţii 5 din pavilionul C4. Pe programul operator erau stabilite 4 intervenţii chirurgicale. “Când a intrat în tură, la ora 7, a verificat materialul moale (seturi sterile) din sala de operaţie şi a constatat ca erau suficiente pentru primele 3 intervenţii. A anunţat acest lucru mai departe, pentru a se aduce de la sterilizat materialul corespunzător suplimentar. Personalul auxiliar care se ocupa cu împachetarea şi transportul la sălile de operaţie a materialului steril i-a explicat că restul seturilor sunt în lucru şi că în 2-3 ore vor aduce de la sterilizat restul de seturi necesare pentru programul operator din toate sălile”, se arată în sentinţa judecătorească.

Moaşa a mai arătat că obligativitatea pregătirii materialelor şi instrumentarului îi aparţine asistentului de tură. Daniela P. a mai susţinut în instanţă că, la acea operaţie, doctorul B.D. era foarte nervos “deoarece medicul rezident al dlui doctor programase acele intervenţii din acea zi, contrar dorinţei sale”. Când a început operaţia, butonul de pornire a lichidului de pe uteromat s-a blocat, moment în care doctorul ar fi jignit-o, numindu-o “proastă” şi “incompetentă”. Mai departe, doctorul s-ar fi enervat şi pentru că pacienta nu ar fi fost aşezată corespunzător, aruncând pe jos câmpul steril. Problemele au continuat: echipa de intervenţie a constatat că din trusa de operaţie lipsea canulatorul Cohen, în acel moment fiind din nou “jignită şi batjocorită” de doctor.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ