Mintia, și fără cărbune, și fără oameni. Stocurile reduse și concediile medicale ar putea lăsa Deva fără căldură la iarnă

143

Stocurile de cărbune ale termocentralei de lângă Deva sunt la un nou „minim istoric”, în timp ce un sfert dintre minerii CEH sunt în concediu medical.

Termocentrala Mintia funcţionează de pe o zi pe alta din cauza lipsei cărbunelui. Dacă în urmă cu 2 ani, la sfârşit de septembrie, termocentrala avea un stoc de 60.000 de tone, acum, nu are nici măcar 5.000, după cum afirmă surse sindicale

Pe piaţă preţurile megavatului au trecut de 700 de lei. Mintia n-a avut „ce pune pe foc” pentru a produce mai multă energie electrică. Mai tot anul producţia de huilă din Valea Jiului a fost sub 2.000 de tone, adică sub 50 la sută din minimul necesar pentru ambele termocentrale ale Complexului Energetic Hunedoara,Paroşeni şi Mintia.

„Stocul de cărbune e aproape de zero şi vom intra în plin program de iarnă fără să avem cărbunele necesar. Ministerul Energiei refuză, deocamdată, să solicite realizarea de stocuri de la rezerva de stat, pentru că rezerva de stat e singura soluţie. De fapt, de la administraţia CEH trebuie să plece hârtiile, apoi să treacă pe la Ministerul Energiei şi aşa mai departe. Anul trecut pe vremea asta aveam un stoc-tampon de 30.000 de tone. Acum doi ani, era de 60.000. E nevoie, pentru o iarnă întreagă, de un stoc de minimum 120.000 de tone. Nu s-a putut constitui din sursele proprii dintr-un motiv simplu: minele din Valea Jiului produc doar 1800 – 2000 de tone pe zi, pe când noi avem nevoie de 4.800 de tone pe zi, iarna”, spune liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc.

După ce că au probleme de ordin tehnic, exploatările miniere din Valea Jiului duc şi o acută lipsă de personal.  Aşa se explică, cel puţin parţial, producţia scăzută de huilă. În ultima perioadă, peste 600 de mineri ai CEH s-au aflat în concedii medicale.

Conducerea CEH spune că a demarat o serie de verificări pentru a-şi da seama câţi dintre mineri au fost bolnavi cu adevărat şi câţi au fost bolnavi închipuiţi. Sunt mineri care au câte 5 zile de concediu medical, prin foi de boalã primite în regim de urgentã, cu câte 3-4 diagnostice. Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, a spus că se vor face controale în acest sens.

Sursa: glasul-hd.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ