Minoritățile din Timiș, reprezentate în CJT

54

În Consiliul Județean Timiș nu este niciun ales al minorităților naționale. Pentru ca și aceștia să fie reprezentați, conducerea CJT a decis înființarea Consiliului Consultativ al Minorităților Naționale (CCMN). Structura nu are personalitate juridică, dar va fi implicată în elaborarea și monitorizarea politicilor publice în domeniul minorităților naționale.

Din cadrul Consiliului pot face parte organizații reprezentative ale minorităților naționale, cu activitate la nivelul județului Timiș. În cadrul structurii se vor aborda tematici de cultură, educație și formare, ocuparea forței de muncă și antreprenoriat, participare și activități de voluntariat, sport, sănătate și mediu, incluziune socială și susținerea familiei, probleme specifice legate de conviețuire și drepturi etc.

„Nu trebuie să uităm că județul nostru are o bogată istorie a unei societăți multi- și interculturale, ecumenice, tolerante și fraterne, o istorie amintind de coabitarea armonioasă a unei populații plurilingve și cosmopolite. Acesta a fost de altfel poate cel mai important atu al Timișoarei în lupta sa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii și considerăm că în această perioadă, mai mult decât oricând, avem datoria să cinstim istoria noastră comună și să onorăm importanta distincție care ne-a fost acordată”, a menționat președintele CJ, Alin Nica, în documentația înaintată consilierilor județeni.

Reprezentantul desemnat de CCMN are statut de participant cu drept de intervenție în plenurile Consiliului Județean care au pe ordinea de zi chestiuni legate de minorități. În plus, structura are dreptul de a face propuneri de acte administrative referitoare la chestiuni legate de minorități.

LĂSAȚI UN MESAJ