Ministrul sănătății promite construirea unui spital oncologic la Timișoara. Banii nu ar fi o problemă, susține Alexandru Rafila VIDEO

98

România construiește un nou spital oncologic, la Timișoara. Ministrul Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a spus, vineri, de unde vin banii pentru finanțarea acestei investiții. Oficialul a precizat că este necesară actualizarea studiului de fezabilitate.

Ministrul Sănătății a arătat că există o recomandare de dezvoltare a unor astfel de centre de excelență ce să ofere toate tipurile de servicii de care au nevoie pacienții neoplazici. Alexandru Rafila a adăugat că este normal ca aceste centre să există în orașele universitare importante, iar populația arondată să reprezinte, la nivelul unei ţări, cel mult cinci milioane de locuitori la un astfel de centru.

„E clar că, pe lângă cele 3 existente deja, al patrulea, cel de la Timişoara, este necesar şi sper că aceia care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate care a expirat în urmă cu 2 ani să reuşească să rezolve acest studiu şi să ţină cont de realităţi şi să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitaliceşti care intră în procedura de evaluare, mai ales că discutăm de o patologie prioritară, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare”, a spus Alexandru Rafila, în conferinţă de presă susţinută la Timişoara.

Ministrul Sănătății a mai declarat că este vorba despre o patologie ce în prezent începe să devină tratabilă și cu revenirea pacienților la o viață normală. Alexandru Rafila a adăugat că este bine să existe astfel de centre în țară și că Timișoara are toate premisele să beneficieze de unul.

La întrebarea despre proveniența fondurilor pentru construirea unui nou spital oncologic, medicul Alexandru Rafila a spus că banii necesari sunt prevăzuți în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).