Ministrul Agriculturii, Petru Daea, primit la Muzeul Satului din Timișoara, cu pâine şi sare. Foto

333

Ministrul Agriculturii Petru Daea a sosit sâmbătă, 26 august, în judeţul Timiş, cu ocazia „Zilei Grâului”, întâlnindu-se la Muzeul Satului din Timișoara cu fermierii timişeni, pe care i-a felicitat, împărţind în stânga şi în dreapta diplome de onoare pentru cei care au avut producţii record la grâu, orz şi rapiţă.

Alături i-a stat fostul ministru Valeriu Tabără, iar după cuvântările celor doi, plus cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, Daea a oferit o scurtă declaraţie de presă, după care a discutat o serie de probleme cu fermierii, ascultându-i şi sfătuindu-i.

 De asemenea, Viorel Matei şi Nicolae Oprea au fost mereu alături de Ministrul Agriculturii, de Ziua Grâului. Petru Daea le-a spus fermierilor să fie pregătiţi deoarece subvenţiile vor fi mai numeroase în această toamnă, iar pentru cei afectaţi de secetă este deja pregătit un miliard de euro, bani pe care cei păgubiţi îi vor primi în toamnă.

„Am solicitat în scris să se ia o decizie la Comisia Europeană, astfel încât în avansul pentru subvenții din toamnă să fie mai mare, să fie la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. În acest an vă spunem că vor începe să fie distribuite la fermieri de la 15 octombrie. Este sâmbătă, este duminică, dar noi trebuie să lucrăm (…) legătura cu fermierul este extrem de importantă. Eu am un program foarte clar stabilit, care trebuie dus la îndeplinire, și anume acela de a termina până la 1 octombrie toate controalele în teren, în așa fel încât 16 octombrie să fie prima zi de transfer a sumelor către fermieri. Au fost o serie de interpretări, unele răutăcioase, dar fac parte din exercițiul mediatic, spunându-se că aceste subvenții vin pur și simplu. Nu, aceste subvenții vin dacă bugetul statului alocă la timp și integral suma respectivă și abia apoi are loc procesul de decontare la UE. Guvernul Tudose, prin schița noastră de buget care zilele acestea se discută, a alocat integral pentru agricultură suma pentru avansul care începe în octombrie. Această sumă nu e mică, este de un miliard de euro, atât ne dorim, atât ne trebuie, atât vom injecta în agricultură în perioada care urmează, în așa fel încât fermierii să aibă banii la timp pentru a putea executa lucrările. Conștienți fiind de acest lucru, prezența mea aici este garanția că vom face ceea ce agricultorii din Timiș doresc în acest moment mai greu. Vă doresc o zi bună” 
,a spus, în încheiere, Petru Daea.
 

 După ce a coborât de pe scena amplasată la Muzeul Satului Bănățean, ministrul a împărţit diplomele, a salutat fermierii şi i-a poftit la o discuţie arară cu informări specific PSD-iste şi îndepliniri de plan (Cincinal).
„Salut de pe această scenă fermierii cărora le port tot respectul pentru că ei sunt cei care sădesc prin sămânță, prin efort, prin multe greutăți, iată și naturale, sădesc sămânța prosperității în agricultura țării românești. Vă salut, stimați fermieri!”, a concluzionat ministrul Daea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ