Ministerul Mediului a aprobat împușcarea a 140 de urși și anunță amenzi pentru cei care îi hrănesc

44

140 de urși care amenință așezările locuite din zona montană vor putea fi împuscați. Ministerul Mediului a aprobat „cota de intervenţie”, pentru animalele periculoase. Măsura ușurează demersul autorităților locale care nu aveau suport legal pentru eliminarea animalelor care atacă oamenii, gospodăriile sau animalele lor.

Ministrul Graţiela Gavrilescu a anunţat că se lucrează la instituirea unui sistem de amendare a oamenilor care hrănesc aceste animale sălbatice sau se apropie prea mult de ele, pentru fotografii. Oficialul guvernamental a recunoscut însă că statul are o mare problemă, în prezent: nu ştie câţi urşi sunt, de fapt, în România.

„Trebuie să protejăm specia, trebuie să avem grijă şi de noi, de toți cetățenii. (…) Vă spun sincer că rămân dezamăgită şi, de multe ori, stupefiată atunci când mă uit la televizor şi văd (…) că alimentăm această tendință de a apropia ursul cât de mult de noi şi a ne face rău, în loc să îl lăsăm în pace, și aruncăm deșeurile produse de noi, dându-i, în felul acesta, posibilitatea ursului să coboare de la munte la șes şi de multe ori să intre în anumite orașe care sunt chiar la șes și unde nici nu gândeau cetățenii că vor întâlni ursul pe o cale publică sau în propria gospodărie. (…) Astăzi (luni – n.r.) deja am trimis către Monitorul Oficial publicarea celui de al doilea Ordin de intervenţie pe carnivora mare urs pentru un număr de 140 de exemplare”, a declarat Grațiela Gavrilescu, aflată în vizită la Rezervația de ursi de la Zărneşti, citată de Mediafax.

Graţiela Gavrilescu a precizat că cei care vor hrăni urșii vor putea fi amendați.

„Oamenii care se vor mai comporta aşa vor primi amendă, nu avem ce să mai facem, o să trecem și la amenzi personale atâta timp cât încalci legea şi nu o să mai poţi să dai vina nici pe fond, nici pe custode, nici pe Guvern, pe nimeni. Dai vina pe tine că ai făcut o greșeală”, a spus ministrul.

Un proiect pentru amenajarea celui de-al doilea așezământ de urși a fost depus pentru a fi finanțat, a mai anunțat Grațiela Gavrilescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ