Ministerul Educaţiei anunţă schimbări privind admiterea la liceu

174

Ponderea mediilor din clasele V-VIII, la admiterea la liceu, va fi de 20 la sută, faţă de 25 la sută în anul şcolar care tocmai s-a încheiat, iar admiterea va fi făcută într-o singură etapă computerizată, a anunţat, joi, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Monica Anisie.

“Referitor la admiterea în învăţământul liceal este faptul că ponderea mediilor din clasele V-VIII va fi de 20 la sută, în comparaţie cu 25 la sută în anul şcolar care tocmai s-a încheiat, iar admiterea se va realiza într-o singură etapă computerizată, urmată de o etapă în care vor fi analizate cazurile speciale. Astfel, admiterea în liceu se va finalize mult mai repede, în 28 iulie”, a spus secretarul de stat într-o conferinţă de presă în care a fost prezentată şi structura anului şcolar, cu noutăţile pe care acesta le va aduce.

Una dintre noutăţile anului şcolar care va începe în 12 septembrie va fi şi finalizarea examenelor naţionale mai devreme, ea precizând că anul acesta calendarul a fost extrem de aglomerat.

“Abia astăzi finalizăm bacalaureatul şi toată vara am avut numai examene naţionale şi în felul acesta nu am dat posibilitatea colegilor profesori să îşi poată lua concedii, dar nici elevilor nu le-am dat posibilitatea de a fi în vacanţă. O altă noutate cu care venim la început de an şcolar este optimizarea calendarelor pentru evitarea suprapunerilor activităţilor de desfăşurare a examenelor naţionale”, a explicat Anisie, potrivit News.ro.

Ea a spus că toată activitatea de examene şi concursuri va fi finalizată în 24 iulie, urmând ca a doua sesiune de bacalaureat să fie reluată în 21 august, pentru a permite şi cadrelor didactice să aibă concediu.

Noul an şcolar va avea 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi o vacanţă de primăvară de două săptămâni, pentru a permite organizarea examenului de definitivat şi participarea la olimpiadele naţionale, iar cursurile se vor încheia cu o săptămână mai devreme, în 16 iunie.

“Am luat această decizie( două săptămâni de vacanţă de primăvară -n.r.) pentru ca elevii să poată participa la mai multe olimpiade în acelaşi timp. După cum ştiţi, până acum, olimpiadele erau organizate în săptămâna Şcoala altfel, iar elevii nu aveau posibilitatea să participe la olimpiadele naţionale pentru că se suprapuneau datele. În felul acesta, fiind organizate în două săptămâni, încercăm să le dăm posibilitatea elevilor să participle la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare”, a spus secretarul de stat.

Semestrul I va avea 19 săptămâni, iar semestrul al doilea, 16 săptămâni. Ca noutate, cursurile pentru clasa a XII-a se vor încheia în 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a cursurile se vor termina în 9 iunie.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei a mai spus că au fost primite numeroase solicitări şi din partea elevilor, şi din partea părinţilor, a sindicatelor, ca încheierea cursurilor pentru anul şcolar următor să se realizeze mai repede.

O altă noutate a anului şcolar vizează posibilitatea dată unităţilor de învăţământ preuniversitar de a flexibiliza perioada programului naţional “Şcoala Altfel”.

“Până acum exista o perioadă fixă, am pilotat anul trecut, când am dat posibilitatea pentru ciclul primar şi preşcolar să poată organiza oricând acest program. Acum, oferim posibilitatea tuturor să îşi realizeze programul aşa cum îşi doresc”, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus, la rândul său, că apelul către colegii profesori este să încerce să facă o şcoală mai prietenoasă pentru copii şi tineri.

“Preocuparea noastră, a tuturor, este şi va fi pentru o şcoală mai bună. (…) Cred că va trebui să milităm pentru o schimbare de perspectivă, pentru că mult timp şcoala la noi nu a fost doar despre elevi şi nu a fost, uneori, în primul rând despre elevi. Asta nu înseamnă că profesorii ar fi mai puţin importanţi ca elevii, dar noi, adulţii, avem o responsabilitate pe care trebuie să ne-o asumăm, chiar dacă uneori aceasta înseamnă că este necesar să uităm de noi pentru o vreme şi avem această responsabilitate majoră, de a-i forma pe copii şi pe tineri. Apelul meu către colegi, către profesori este să facem o şcoală mai prietenoasă pentru copii şi tineri, un univers în care curiozitatea şi creativitatea să fie cultivate continuu. Mulţi ani, şcoala la noi a cultivat un anumit gen de reproducere automată a informaţiei, neglijând de multe ori componenta excepţională a personalităţii fiecăruia, care este creativitatea şi curiozitatea naturală pe care o avem pentru cunoaştere”, a spus Mircea Dumitru.

 

Sursa: DIGI24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ