Milionar (și) escroc. Un om de afaceri din vestul țării și mama sa, implicați într-un tun imobiliar de 2,5 milioane de euro

351
sursa foto: adevarul.ro

Un cunoscut om de afaceri din Oradea, patronul uneia dintre cele mai vechi firme de transporturi din judeţ, judecat pentru un tun imobiliar de 2,5 milioane de euro, a fost condamnat definitiv, luni, la o pedeapsă ca pentru o crimă, de 11 ani şi 6 luni de detenţie, judecătorii confiscând în favoarea statului şi câştigul ilicit.

Verdictul a fost pronunţat la Curtea de Apel Oradea într-un dosar care se află pe rolul instanţelor din Bihor încă din 2014, sub denumirea generică „Librarul”, pentru că priveşte modul în care afaceristul orădean a preluat societatea cu acelaşi nume, proprietara librăriilor de stat din judeţ iar apoi a falimentat-o, închizând librăriile şi vânzând spaţiile acesteia.

Însă totul s-a întâmplat în folosul personal al lui Mudura:  asta pentru că, întâi, vânzarea s-a făcut doar în acte şi sub preţul real, către firma proprie sau a unor rude, iar imediat după aceea le-a vândut la preţul de piaţă ori le-a lăsat gir pentru credite bancare niciodată returnate. Diferenţele de preţ au fost încasate de Gheorghe Mudura şi reintroduse în propria firmă, sub forma creditării.

Dosarul de 10 volume a fost trimis în judecată, cu un rechizitoriu întins pe 66 pagini ce descrie în detaliu ingineriile penale care au dus la dispariţia celor mai vechi şi cunoscute librării din Oradea.

„Ca să afli care este potenţialul intelectual al unui popor, trebuie să vezi cât preţ pune pe educaţie. Ancheta desfăşurată în această cauză a evidenţiat însă că „preţul” pe „carte” a fost unul mic, în vădită disproporţie cu beneficiile realizate de inculpaţi din tranzacţiile oneroase cu cele 18 librării din municipiu”, susţinea procurorul în preambulul acuzare.   Drept exemple, anchetatorul a dat cunoscuta librărie Luceafărul din Pasajul Vulturul Negru, în centrul istoric al oraşului şi , deci, printre cele mai scumpe. În martie 2005, imobilul de 208 mp a fost vândut cu 44.673 euro firmei Euromobex MC, pentru ca, după doar 6 luni, specialiştii chemaţi să-i stabilească preţul pentru un contract de împrumut bancar să-l evalueze la 400.000 euro. În martie 2012, spaţiul a fost închiriat firmei Marcosi pentru 1.000 euro/lună şi transformat într-un local, Green Pub.

Un spaţiu de 730 mp, cu subsol, parter şi etaj, tot din centru, a fost preluat chiar de Master contra sumei de 87.500 euro, pentru ca două săptămâni mai târziu să fie evaluat la 712.840 euro şi pus gaj pentru un credit bancar.   Pentru un alt spaţiu, tot din centrul Oradei, Master a achitat 37.500 euro, deşi valoarea imobilului fusese stabilită la 140.000 euro.

Povestea completă, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.