9.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Miliarde de euro atrase de Vestul țării! Cum arată ,,harta” investițiilor străine din România

Transilvania şi Banatul sunt cele mai atractive regiuni din România pentru investitorii străini, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini în colaborare cu Academia de Studii Economice, scrie capital.ro.

Cele mai multe Investiţii Străine Directe (ISD) au fost atrase de regiunea București-Ilfov (59,3% din total ISD în anul 2015), urmată de regiunile Centru (9%) și Vest (8,1%). Clasamentul nu suferă modificări semnificative în perioada 2008-2015, singura diferență fiind dată de creșterea importanței regiunii Vest și scăderea atractivității pentru regiunea Sud-Muntenia.

Regiunile Centru și Vest sunt recunoscute pentru investiţiile străine realizate în industrie, cu precădere în cea auto, datorită proximității de graniță, fapt ce reduce costurile de transport a produselor.

Autorii studiului spun că statisticile trebuie interpretate cu atenție, pentru că pot oferi o imagine distorsionată a realității, ca urmare a modului de înregistrare a datelor. Astfel, valoarea ISD într-o anumită regiune se înregistrează în funcție de localizarea sediului social al companiei – de exemplu, chiar dacă Renault Technologie Roumanie, una din filialele Grupului Renault în România, are investiții mari la Titu, județul Dâmbovița (Centrul Tehnic de încercări vehicule și organe mecanice), valoarea investiției este înregistrată statistic în Județul Ilfov (Voluntari), pentru că aici se află sediul social al companiei.

Raportul explică faptul că ponderea scăzută a ISD în regiunea Nord-Est apare în principal pe fondul calității scăzute a infrastructurii, aspect ce izolează regiunea de relația cu restul Uniunii Europene și implicit de activitățile care implică transportul pe distanțe mari. De asemenea, regiunea este predominant agricolă, iar investiţiile străine în acest sector nu sunt foarte mari.

În privința relației dintre ponderea în total ISD și ponderea în total PIB a regiunilor, se remarcă faptul că regiunea Sud-Vest este cea care are cea mai mică pondere în total PIB (7,2%), dar este și cea care a atras printre cele mai mici investiţii străine (după regiunea Nord-Est). Regiunile Sud-Muntenia, Centru, Vest, Nord-Vest și Sud-Est au valori relativ apropiate atât din prisma ponderii în total ISD, cât și din prisma ponderii în total PIB. Totuși, acestea se află la o distanță semnificativă de regiunea București-Ilfov în ceea ce privește ambii indicatori, iar acest fapt întărește constatarea unor diferențe regionale importante în România.

Sursa: capital.ro

Alte subiecte :

Cristian Moș, fondator al USR Timiș, vrea să-i ,,tragă preșul” de sub scaunul de primar lui Fritz! FOTO-VIDEO

De astăzi, lista candidaților care doresc să ocupe funcția de primar al Timișoarei s-a mai lungit cu o poziție. Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș,...

Mirel Dragomir, studentul la Teologie care și-a ucis iubita cu 30 de lovituri de cuțit, a cerut să fie cercetat în libertate

Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o, cu zeci de lovituri de cuțit pe studenta la Medicină, a cerut să fie eliberat din arest preventiv....

Citește și :