Mii de sârbi și ucraineni din Banat așteaptă Anul Nou pe rit vechi

2178

Pentru cei mai mulţi bănățeni, sărbătorile de iarnă s-au încheiat. Pentru mii de etnici sârbi și ucraineni, din Banat, noaptea aceasta e Revelionul – prilej de mese întinse până la ziuă, muzică şi multă veselie, iar Anul Nou vine mâine, pe 14 ianuarie: „La mulți ani”!

Locurile din restaurantele cu specific sârbesc din Timișoara, Reșița sau din cele două județe din Banat cu cei mai mulți etnici sârbi, pentru petrecerea dintre ani au fost ocupate de mult. Fiecare patron se laudă că a adus cele mai bune formații din Serbia pentru Revelion.

Crăciunul a fost prăznuit, după calendarul iulian, după stilul vechi, în 7 ianuarie, iar trecerea în Noul An se face în noaptea de 13 spre 14 ianuarie.

Mai jos sunt enumerate câteva sărbători, cu datele la care sunt celebrate, pe stil vechi.
– Sfinţii Constantin şi Elena: pe stil vechi 3 iunie
– Sfinţii Petru şi Pavel: pe stil vechi 12 iulie
– Naşterea Maicii Domnului: pe stil vechi 21 septembrie
– Sfânta Cuvioasa Paraschiva: pe stil vechi 27 octombrie
– Sfântul Nicolae: pe stil vechi 19 decembrie.

Sârbii din Banat obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul. O altă tradiţie în comunităţile sârbeşti spune că cei care se lasă acoperiţi înainte de miezul nopţii de fustele ţigăncilor vor avea noroc tot anul, arată ziarulunirea.ro. În prima zi a anului – care este şi Sfântul Vasile – se fac prăjituri tradiţionale, „vasiliţe”, precizează www.calendarintercultural.ro.

Peste 30.000 de sârbi, ruşi, lipoveni, ucraineni şi armeni, care trăiesc în România, ţin sărbătorile de iarnă după stilul vechi. Ele sunt decalate cu 13 zile, iar diferenţa a apărut în anul 1924, când o parte din creştinii ortodocşi a refuzat să adopte calendarul gregorian, menţinându-l pe cel iulian.

LĂSAȚI UN MESAJ