Mihai Şora, paralelă dureroasă făcută la moartea Cristinei Ţopescu

156

Filosoful Mihai Şoră, în vârstă de 103 ani, a făcut o paralelă între moartea jurnalistei Cristina Ţopescu şi un bărbat din Nantes, care a murise de 11 ani când a fost găsit în apartamentul în care locuia.

Mihai Şora a vrut să ne amintească, prin intemridiul unui text postat pe Facebook, cazul unui bărbat care a fost găsit mumuificat în urmă cu 1 ani, care a fost găsit în apartamentul în care locuia după 11 ani.
„Anul trecut, o ştire franceză a răvăşit sufletele şi conştiinţele oamenilor: la Nantes, în inima oraşului, un bărbat fusese găsit mort în apartamentul în care locuia.
Autopsia a revelat faptul că decesul avusese loc cu unsprezece ani în urmă. În tot acest răstimp, plăţile curente fuseseră făcute prin virament bancar, inclusiv chiria locuinţei. Şi poate că nu ar fi fost descoperit nici până astăzi dacă proprietarul apartamentului nu ar fi avut, la un moment dat, intenţia să pună în vânzare acea locuinţă şi nu s-ar fi deplasat la faţa locului, după câteva telefoane rămase fără răspuns.
Ceva din ţesutul nostru social s-a destrămat ireversibil, este limpede; nu trebuie să faci sofisticate studii ori anchete sociologice ca să observi că legăturile dintre oameni şi-au pierdut trăinicia, când nu s-au formalizat până la cvasi-dispariţia lor, în unele zone urbane; ca să observi, cu alte cuvinte, că tehnologia nu este în mod necesar un mijloc de apropiere dintre suflete, că reţelele de comunicare pot deveni reţele de însingurare.
Nu am cunoscut-o pe Doamna Cristina Ţopescu, nu ştiu ce fel de om era, nici ce-i plăcea sau ce nu. De aceea nu mi-aş îngădui să fac vreo observaţie despre viaţa dumneaei. Însă o asemenea moarte, într-o asemenea dureroasă singurătate, ar trebui să ne dea de gândit. Nu poţi să nu te întrebi cum, oare, un astfel de om nu-şi petrecea sărbătorile invitat de prieteni, alături de oameni dragi, căci vor fi fost, de bună seamă, destui care au preţuit-o la adevărata ei valoare. Cum de era, totuşi, atât de singură? Un om părăsit…
Doar câinii au vegheat-o după ce a murit.
Ce jale!

LĂSAȚI UN MESAJ