2.2 C
Timișoara
vineri 8 decembrie 2023

Mihai Ritivoiu consideră alianțele locale nefuncționale

„Nu vedem cu ochi buni această asociere nefirească doctrinar (PSD + PNL la Timișoara)” declară președintele PNL Timiș, Alin Nica.

Există unele fracturi de logică cu un iz demagogic în declarația domnului Nica. Să le luăm pe rând:
1. În județul Timiș, alianța de guvernare locală este formată din PNL și USR. La Primărie e primar USR și câte un viceprimar USR și PNL, iar la Consiliul Județean e președinte PNL și câte un vicepreședinte PNL și USR. PSD se află în opoziție în ambele situații, neocupând nicio funcție de conducere în cele doua instituții.
2. La fel de evident este că această alianță locală nu funcționează. Nu a funcționat cu bine din prima clipă, când pentru alegerea viceprimarilor și a vicepreședinților de Consiliu Județean au trecut luni de zile, până când cele două partide și-au împărțit directorii de prin instituțiile subordonate. Mai nou, viceprimarului Cosmin Tabără i s-au retras majoritatea atribuțiilor, iar grupul de consilieri locali PNL votează împotrivă la aproape tot ce propune executivul primăriei.
3. Strategia de vot a grupului de consilieri locali ai PSD Timișoara în Consiliul Local are două explicații: în primul rând, nu facem opoziție doar de dragul opoziției, opunându-ne la absolut toate proiectele de dezvoltare. PSD Timiș a trecut de această etapă infantilă de a face politică și administrație și privește cu responsabilitate actul de guvernare locală. În al doilea rând, au existat momente – și nu puține – în care situații de criză au fost evitate în extremis prin implicarea PSD. Ne-ar fi fost foarte ușor să stăm pe margine, să contemplăm dezastrul, asistând la pierderea totală a încrederii electoratului în USR, dar am ales să avem o abordare matură, exclusiv în interesul cetățeanului.
4. Două exemple concrete referitoare la cele de la punctul 3: Fară implicarea lui Alfred Simonis, președintele PSD Timiș și Președinte al Camerei Deputaților, Colterm ar fi ratat prelungirea în luna iunie a contractului de producție, transport și distribuție a agentului termic, iar timișorenii ar fi rămas în frig la iarnă. Și nu o săptămână sau două, ci toată iarna! Primarul Dominic Friz a mulțumit public atunci președintelui PSD Timiș: “…Alfred Simonis a lăsat deoparte diferențele politice și a acționat, în speța Colterm, pentru interesul cetățenilor”.

Un al doilea exemplu de implicare de bună credință este modul în care am ales să gestionez ca prefect situația de săptămâna trecută a colectării și sortării deșeurilor din Timișoara și din încă 31 de localități. Mi-era foarte simplu să aștept până miercurea sau chiar până joia trecută, să constat că gunoaiele sunt pe străzi și nu mai au unde să fie duse spre sortare, să anunț situația de urgență și să pozez în salvatorul Timisoarei. Am preferat să convoc Comitetul Județean pentru Situații de Urgență încă de marți, pentru a da timp procedurilor de contractare a unui nou prestator pentru sortare. Care e efectul? Majoritatea timișorenilor nici nu știu cât de aproape am fost să ajungem ca în Napoli, cu gunoaiele pe stradă. Și asta exclusiv din nepriceperea și ignoranța atât a Primăriei Timișoara, cât și a Consiliului Județean Timiș, cei care au împreună o alianță și au depus un jurământ pentru a își face treaba cu implicare și bună credință.
5. În final, îi reamintesc domnului Alin Nica de alianța națională pe care partidul domniei sale o are cu PSD. Nefirească pentru dânsul, nefirească și pentru mine, dar în interesul țării. Par cuvinte prețioase, ,,în interesul țării”, dar cred că oricine poate spune că pentru PSD ar fi fost mult mai ușor să nu intre într-o guvernare deja compromisă prin măsurile din anii precedenți de conducere de dreapta și să aștepte următoarele alegeri, unde să câștige detașat. Așa, am ales să scoatem cartoful fierbinte al reformei administrative și fiscale cu mâna noastră, ca să mai avem țara guvernabilă și democrată și după 2024, chiar dacă pierdem puncte în sondaje pentru asta. Cât despre prestația fiecărui din cele trei partide, PSD – PNL – USR, atât națională cât și locală, vă las pe dumneavoastră să trageți concluziile.

Alte subiecte :

„Capitala Culturală a fost un succes atât din prisma locală, cât și pe plan național și internațional“ opinează Dominic Fritz

Anul 2023 a reprezentat pentru Timișoara un an excepțional, care a depășit așteptările tuturor. „Capitala Culturală a fost un succes atât din prisma locală, cât...

Transport public gratuit în acest weekend

Ca urmare a adresei cu nr. 5397/05.12.2023, transmise de către A.D.I. - Societatea Metropolitană de Transport Timișoara, în vederea sprijinirii evenimentelor...

Citește și :