12.1 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Micii fermieri loviți serios de criza de coronavirus

 

Paștele Catolic a trecut, iar cel Ortodox se apropie cu pași repezi. Însă, față de alți ani, micii fermieri din județul Timiș nu se mai bucură de sărbtori ca altă dată. Asta deoarece comenzile lor au scăzut drastic de când România este în stare de urgență. Am fost și noi într-o comună din Timiș pentru a sta de vorbă cu fermierii.


Am pornit alături de un timișorean care a păstat tradiția de a cumpăra produse direct de la micii fermieri. Am mers împreună până la Periam, acolo unde ne aștepta Nicu cu produsele naturale pentru masa de Paște.
După un drum de aproximativ o oră am trecut pragul micii ferme. Aici am stat de vorbă cu Nicu, care ne-a dezvăluit cât de greu se descurcă în această peioadă. Prima problemă ridicată a fost cea livrării. Acecst fermier are o clientelă foarte bine stabilită, formată în special de cunoștiințe și prieteni care s-au obișnuit cu calitatea produselolr lui. Însă, aceștia veneau ei la Periam pentru a le ridica sau, atunci când prindea ocazzia, Nicu le trimitea spre Timișoara cu alți consăteni care porneau la drum. Acum acest lucru nu mai e posibil și clienții nu i-au mai trecut pragul ca în alți ani.

O altă problemă de care s-a lovit fermierul nostru este livrarea în străinătate. Avea foarte mulți clienți din Europa, mai ales din Germania și Austria, iar acum nu mai poate să le livreze produsele ca de obicei. Paștele Catolic a adus o reducere a profitului de 60%.
O a doua are problemă este negoțul. Tot mai mulți clienți negociazăă la sânge orice bănuț. La 50 de bani cât costă un ou de casă, clienții se târguiesc a sânge. Din păcate, fermierilor le este greu să scadă din preț pentru că oricum câștigul lor este diminuat în această perioadă.
O situație greu de gestionat este și mâna de muncă. Zilierii nu prea mai există, iar cei care sunt încă dispuși să lucreze în ferme ce 100 de lei pe ziua de muncă, mâncare, băutură și chiar țigări. Sunt costuri pe care micii fermieri cu greu le pot suporta.
Și mai apare și concurența neloială. Fermierul din Periam se plângă că ”profitorii” cumpără produse din supermarketuri (ouă, șuncă, bânză, carne) și, cât pot, șterg siglele sau etichetele și vând aceste mărfuri la prețuri umflate spunând că sunt de casă.


Urmează acum Paștele Ortodox. Fermierii spun că vor avea vânzări cu 50% mai mici față de anii trecuți. Ei trebuie să știe că, potrivit ordonanțelor militare, pot merge în piețele agroalimentare să își vândă produsele în baza certificatului de producător, a unei declarrații pe prropria răspundere și echipați corespunzător, cu mănuși și mască.

Alte subiecte :

Citește și :