“Meșterul Manole” se întoarce la Timișoara

224

“Meșterul Manole”, operă rock-simfonic compusă de Josef Kappl pe un libret de Victor Cârcu, revine pe scena Sălii Capitol, în data de 10 decembrie 2018, de la ora 19. Asociația Memoria Culturii în parteneriat cu Filarmonica Banatul din Timișoara face posibil acest demers demult așteptat, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, și
selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018.

Opera, a cărei premieră a avut loc în urmă cu cinci ani, la Capitol, este una dintre cele mai originale compoziții ale muzicii contemporane, o îmbinare strălucită între motive muzicale de inspirație folclorică, momente de rock autentic și scriitură orchestrală simfonică.

“Meșterul Manole” va fi prezentat sub formatul operelor în concert, avându-i în distribuție pe baritonul Dan Patacă (Manole Alb), mezzo-soprana Mihaela Ișpan (Miruna), bas-baritonul Lucian Onița (Manole Negru) și, ca invitat special, pe Radu Ioan Almășan (Povestitorul). Participă Orchestra și Corul Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, dirijate de maestrul Radu Popa, precum și autorul Josef Kappl, care va interpreta partitura chitarei bass în grup de trio rock alături de Ion Dorobanțu (chitară) și Cristi Rațiu (tobe).

Victor Cârcu, autorul libretului:“De vei ajunge la poarta monastirii, călătorule, coboară-ți pleoapele peste lumina ochilor setoși de măreții și ascultă… Numa’ ascultă! Auzi ce-ți suflă zidurile grele. Din mortarul lor de veacuri vei desprinde în noaptea ochiului închis nălucirea stihiilor și obrăzarelor din alte lumi care – cu ghiare de fiare și vorbă sperjură – l-au pierdut pe Manole și pe a lui soție. Le vei vedea din spatele minții cum l-au amăgit și strunit, cum l-au ațâțat până ce năuc, zbuciumat, cu sufletul înghețat în sloi de stafie și gândul încins de focul smintirii, a săvârșit fapta barbară, curmând atât viața în floare cât și pe cea care s-a
vrut ca să fie în pântecele iubitei, în numele nemuririi. Ascultă, călătorule coșmarul mortarului, povestea altarului ridicat spre lumina de mână cu sânge.”

La întrebarea “De ce tocmai Opera Rock – Simfonic Meșterul Manole?”,
Josef Kappl, compozitorul operei, răspundea metodic și retoric:
– pentru că e legendă!
– pentru că e istorie!
– pentru că este unică!
– pentru că s-a născut în Timișoara!
– pentru că s-a bucurat de mult succes!
– pentru că publicul timișorean o dorește și o merită!

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Opera Rock Simfonic Meșterul Manole este un spectacol ideal care aduce laolaltă artiști români celebri, creația muzicală de valoare și spiritul legendei Meșterului Manole, unul dintre cele mai puternice și emblematice personaje din simbolistica românească, exemplu tulburător de jertfă și sacrificiu suprem, se spune în comunicatul de presă al Asociației Memoria Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ