Mediul universitar din Timișoara îi dă un vot de încredere noului ministru al Educației

165

Ministrul Mircea Dumitru are susținerea Consorțiului „Universitaria”. Sprijinim demersuri în extinderea autonomiei, creșterea finanțării și impunerea standardelor de calitate

Noi, rectorii universităților din Consorțiul „Universitaria”, am primit cu optimism numirea dlui Mircea Dumitru în funcția de Ministru al Educației. Desigur, orizontul de timp pe care îl are la dispoziție în guvernul condus de dl Dacian Cioloș nu este foarte generos. Cu toate acestea, suntem încrezători în capacitatea prof. Dumitru de a propune și implementa o serie de măsuri cu impact semnificativ asupra învățământului românesc” se argumentează într-o scrisoare deschisă adresată noului ministru.

Un prim argument ar fi experiența domniei sale ca rector al unei instituții de învățământ emblematice pentru România, Universitatea din București. După patru ani de mandat, dl Dumitru a obținut din nou sprijinul comunității academice, fiind reales rector. Reamintim faptul că acesta a apărat valorile universitare în situații complexe, dintre care cea mai răsunătoare a fost demersul de retragere a doctoratului dlui Ponta.

Un al doilea argument vine din implicarea în politicile din învățământul superior. Domnia sa este una dintre persoanele care și-au pus amprenta asupra pozițiilor Consorțiului în ultimii patru ani. A militat cu consecvență pentru universități puternice care să ofere învățământ superior de calitate. Reamintim în acest context unele dintre solicitările recente ale Consorțiului „Universitaria”, al căror semnatar este și dl Dumitru:
Retragerea imediată a OUG 20/2016 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016;
Aducerea imediată a finanțării pe student cel puțin la nivelul celei din 2008 și elaborarea unui calendar de creștere până la nivelul mediu din țările foste comuniste ale UE;
Stabilirea unui calendar pentru atingerea până în 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare.
Nu în ultimul rând, un argument solid constă în punctele tari ale mandatului dlui Adrian Curaj. Ministrul Mircea Dumitru preia o construcție instituțională consolidată, realizată în spiritul Legii 1/2011 și în spiritul bunei guvernări.

Îl vom sprijini pe prof. Dumitru în deciziile pe care le va lua, în special în legătură cu extinderea autonomiei universitare, creșterea finanțării instituțiilor de învățământ superior și impunerea standardelor de calitate. Ne asumăm să ne implicăm activ, să găsim soluții pragmatice pentru problemele actuale ale învățământului, alături de Minister. Mai mult, vom depune toate eforturile posibile pentru a convinge politicienii și publicul să prioritizeze cu adevărat educația. O primă țintă în acest sens este rectificarea bugetară din acest an, în urma căreia educația trebuie să fie beneficiara unor sume importante” concluzionează prof. univ. dr. Marilen Pirtea, Președintele Consorțiului „Universitaria” și Rector al Universității de Vest din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ