Medicina viitorului, la Timişoara! Implantul dentar, simplificat prin tehnologia 3D

4745

Un doctorand din Timișoara, împreună cu o echipă de IT-iști, a dezvoltat o tehnică nouă, prin care procedeul de inserare a implantului dentar este cu mult simplificat. Pentru prima dată în țara noastră, ei au tiparit 3D un ghid chirurgical, care îi va ajuta pe stomatologi. Astfel, viitori pacienți vor petrece mai puțin timp pe scaunul stomatologului, iar recuperarea va fi mai ușoară, datorită procedurii minim invazive.

Realizat dintr-un material biodegradabil, ghidul chirurgical dentar îi va ajuta pe stomatologi să insereze cu precizie implantul în osul maxilarului, printr-o procedură minim invazivă. Inițiativa îi aparține doctorandului de la Universitatea de Medicină și Famacie din Timişoara, Ovidiu Tiberiu David.

„Ghidul arată în felul acesta. I se pune pacientului în locul respectiv, după care se dau găurile direct prin el, fără a mai face lamboul, tăietura țesutului moale, a gingiei practic, și o desfacere a ei în mai multe planuri”, explică Ovidiu Tiberiu David, doctorand.

Dacă în procedura clasică, orice implant începe cu amprentarea dentară şi realizarea mulajului, ce pot dura câteva zile, tehnica modernă reduce procedura la doar câteva ore. Ghidul chirurgical, cât şi maxilarul sunt printate 3D cu ajutorul unei radiografii volumetrice. Ghidul chirurgical este printat doar într-o oră, iar maxilarul în aproximativ trei ore.

Stomatologii spun că noa tehnică le este de mare ajutor, atât loc, cât şi pacienţilor.

Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ