18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Medicii timișoreni liniștesc cuplurile cu Rh diferit care doresc să devină părinți. Cum au salvat un bebeluș cu transfuzii de sânge intrauterine

Transfuziile de sânge intrauterine – aceasta este soluția găsită de mai mulți medici timișoreni pentru a salva un copil aflat în burtica mamei. Fără această procedură medicală inedită, micuțul ar fi fost condamnat la moarte. Totul din cauza incompatibilității Rh-ului sângelui între mamă și făt, generată de incompatibilitatea existentă între mamă și tată (mama – negativ, tata – pozitiv), fătul fiind diagnosticat cu anemie severă.

Din fericire, transfuziile de sânge intrauterine au avut succes. Acestea au început în săptămâna 23, iar mama a reușit, astfel, să ducă sarcina până în săptămâna 37. Prin urmare, în urmă cu zece zile, femeia a născut un băiețel sănătos, pe Mihai Petru, care a fost deja externat. Urmează însă încă trei luni în care micuțul va avea nevoie de astfel de transfuzii de sânge.

Am așteptat zece ani ca să-l avem pe Mihăiță. Acum zece ani am pierdut o sarcină și atunci ne-am speriat, nu am mai vrut să încercăm. Ulterior, am auzit că se pot face transfuzii intrauterine și am luat decizia de a mai încerca să avem încă un copil. Noi mai avem un băiețel acasă de 14 ani”, a spus Lăcrămioara Movilă, mama băiețelului salvat de medicii timișoreni.

Băiețelul a fost monitorizat și tratat de medicul Bogdan Mureșan, specializat în medicină materno-fetală, și ginecologul Daniel Bran. Medicii timișoreni avertizează asupra faptului că mai mulți micuți ar putea fi salvați chiar în burta mamei, în cazul existenței unei incompatibilități a Rh-ului părinților, dacă doctorii, dar și mămicile, ar fi mai bine informate.

Este cunoscut faptul că 15-20% din populația feminină are Rh negativ. O parte din aceste femei pot ajunge să aibă astfel de probleme atunci când doresc să aducă pe lume un copil. Noi ne așteptăm ca anual în România să avem 70, 80 de cazuri, dar rezolvăm doar cinci. Atunci stau și mă întreb ce se întâmplă cu restul cazurilor în care există această incompatibilitate între Rh-ul mamei și al tatălui. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie să știe că anumite complicații se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Mesajul pe care doresc să-l transmit este ca un cuplu, din proprie inițiativă, să întrebe despre acest tip de procedură. Este șansa unui copil sănătos”, a declarat, astăzi, medicul Bogdan Mureșan.

O singură transfuzie de sânge intrauterină costă o mie de lei, iar pentru salvarea unui bebeluș este nevoie de aproximativ cinci transfuzii. Din păcate, acești bani nu sunt decontați de Casa Națională de Sănătate.

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :