4.1 C
Timișoara
joi 20 martie 2025

Medicii trebuie să se concentreze pe actul medical, nu să fie „bruiați” de probleme administrative

UPDATE:

Medicii de Ambulator din Timiș au trimis către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin Casa Județeană de Asigurări, o notificare cu privire la probleme de funcționare ale Sistemului Unic Integrat. 

Medicii își doresc clarificări ale modului de lucru în noile condiții, dar și remedierea problemelor existente.

De asemenea, problema adresată de medicii timișeni este una la nivel național. Sistemul Unic Integrat are probleme de funcționare.

Surse independente din rândul medicilor de familie din alte județe ne-au confirmat că este vorba despre o problemă la nivel național.

Proasta funcționare a sistemului informatic îi încurcă pe medici. Aceștia își doresc ca probleme softului să fie remediate, pentru a reveni la programul normal de muncă, dar și pentru a se concentra pe actul medical fără a fi „bruiați” de dificultăți de natură administrativă.


Medicii de ambulator, dar și cei din cabinetele de medicină de familie au probleme platforma asigurărilor de sănătate. Sistemul Intergrat Unic este defect, iar medicii nu pot trece în evidențe consulturile sau tratamentele medicale decontate de stat.

Din cauza disfuncționalității sistemului, pacienții asigurați sunt nevoiți să aștepte mai mult timp până când medicii le pot valida cardurile în cadrul consultației. Medicii se văd nevoiți să consulte pacienții fără să verifice dacă aceștia figurează sau nu în program și să rămână noaptea la cabinet pentru a-și trece pacienții în evidențe.


Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator

În ultimele zile, numeroși furnizori de servicii medicale au semnalat imposibilitatea validării
consultațiilor, eliberării rețetelor și efectuării investigațiilor, ceea ce generează blocaje critice în sistemul de sănătate. În aceste condiții, există riscul real ca serviciile medicale deja prestate să nu fie recunoscute și achitate, fapt ce pune în pericol funcționarea unităților medicale. De asemenea, aceste disfuncționalități afectează obligațiile fiscale ale medicilor, întrucât facturile trebuie transmise către ANAF în termen de cinci zile, conform legislației în vigoare. Lipsa unei soluții rapide și eficiente îi obligă pe profesioniștii din sănătate să caute ferestre orare nocturne în care sistemul să funcționeze, o situație inacceptabilă și total ineficientă.

În acest context, APMA solicită CNAS să ia măsuri imediate și fără echivoc pentru:
  • Ridicarea restricțiilor de validare în SIUI până la remedierea completă a
    problemelor tehnice.
  • Asigurarea unei funcționări stabile și continue a sistemului pentru a permite
    raportarea și decontarea serviciilor medicale fără întârzieri sau blocaje.
  • Implementarea unei soluții tehnice rapide și eficiente pentru evitarea unor astfel
    de situații pe viitor.
  • Atragem atenția că orice întârziere suplimentară în soluționarea acestor probleme poate avea consecințe grave asupra sistemului de sănătate, a furnizorilor de servicii medicale și, cel mai important, asupra pacienților.

Medicii acuză că ei nu pot valida serviciile medicale, deși sunt nevoiți să prescrie tratamente foarte scumpe pacienților, unele de mii de lei. Din cauza nefuncționării sistemului, ar putea apărea situații în care medicii prescriu tratament unui pacient neasigurat. Atunci vor fi nevoiți să acopere costul tratamentului din propriul buzunar și să fie și amendați pentru asta, iar aceste controale pot fi făcute după un an sau doi.

Încurcați din cauza programului de lucru

Unii medici au rămas la cabinet cu program prelungit, rămânând până la seviciu chiar și la ora 21:00. Alții acuză că programul le funcționează doar noaptea. Există și medici care au mărturisit că s-au trezit la șase dimineața să treacă în program consulturile. Din ce spun aceștia, problema persistă de câteva zile.

„În toată ţara, medicii de familie nu pot emite prescripţii medicale întrucât acestora
nu li se pot descărca seriile, iar pacienţii sunt privaţi de servicii de asistenţă medicală la care au dreptul. Răbdarea pacienţilor şi a medicilor de familie a ajuns la limită, întrucât situaţia aceasta se repetă în fiecare lună în perioada raportărilor şi singurii care plătesc sunt pacienţii şi medicii de familie. Vă solicităm să adoptaţi DE URGENŢĂ măsurile adecvate pentru a remedia problemele de funcţionare ale PLATFORMEI INFORMATICE DIN ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE, precum şi de a înlătura toate consecinţele negative care se răsfrâng asupra pacienţilor şi sistemului de asistenţă medicală primară”, se arată în comunicatul emis de Patronatul Medicilor de Familie Timiș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :