0.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara au mai bifat o premieră națională. FOTO-VIDEO

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara anunță o intervenție de embolizare a unei marformatii arterio venoase profundă pe cale venoasă pentru un pacient în vârstă de 14 ani, intervenție realizată în premiera națională, cu succes, la începutul acestei săptămâni.

Procedura de embolizare presupune ocluderea malformației cerebrale pe cale minim invazivă (abord arterialfemural și mai apoi cateterismul arterelor carotide sau vertebrale și de aici cateterismul supraselectiv al vaselor intracerebrale pe care se află situată malformația cerebrală) prin injectarea unui copolimer special la nivelul patului vascular sub control radiologic efectuat pe aparatul angiograf aflat în dotarea unității noastre.

Uzual aceste intervenții de embolizare se efectuează prin abord arterial însă în acest caz specific datorita anatomiei arteriale dificile și a riscului de a induce un deficit neurologic permanant pacientului s-a optat pentru varianta abordului venos mai exact s-a practicat o puncție a venei jugulare drepte de la nivel cervical după care  vena de drenaj a malformației cerebrale a fost cateterizată iar injectarea de material embolic specific a dus în final la excluderea completa a acestei malformații cerebrale din circulația intra-cerebrală.

Pacientul a suferit o ruptură a acestei malformatii în urmă cu circa 3 luni iar echipa neurochirurgicală de gardă a evacuat hematomul cauzat de sângerarea acestei malformații iar evolutia pacientului a fost una favorabilă din punct de vedere clinic.

Pacientul se recuperează favorabil. Abordarea pluridisciplinară neurochirurgie – neuroradiologie interventională a acestui caz dificil a fost cheia succesului terapeutic pentru acest caz.

Totodată, în cursul acestei săptămâni au fost tratate cu succes prin embolizare alte 5 anevrisme cerebrale iar pacienții cu vârste cuprinse intre 37 și 69 de ani au avut nevoie, în medie, de 3 zile de internare.

Introducerea noilor tehnologii medicale de genul tratamentului neuroendovascular minim invaziv și a abordului pluridisciplinar al cazurilor complexe neurochirurgicale s-a dezvoltat considerabil în ultimii ani în unitatea noastră iar crestera numărului de cazuri tratate în acest mod este un obiectiv important al echipei medicale.

Echipa operatorie a fost coordonată de Dr. Cristian Mihalea -CHU Bicetre, Paris, Franța și formata din Dr. Adrian Tutelcă și Dr. Catalin Juratu.

Alte subiecte :

Citește și :