6.1 C
Timișoara
marți 10 decembrie 2024

Medicii de ambulator negociază la sânge serviciile oferite

Chiar și acum, la luni întregi după ultimele proteste, Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator își negociază la sânge tariful pentru servicii! Această negociere are loc doar cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, privind contravaloarea serviciilor decontate de stat. 

După ce în primăvară, medicii de ambulator au desfășurat proteste, amenințând că se văd nevoiți să-și privatizeze serviciile din cauza banilor prea puțini primiți de la stat, lor li s-au mărit sumele decontate cu …50 de bani pentru fiecare punct de consultație, adică mai precis, echivalentul… unui PET de plastic dus la reciclat.

Pentru a vedea un pacient în cabinetul său, un medic de ambulator primește 54 de lei, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Suma este calculată prin metoda punctului de consultație. Un punct de consultație este 5 lei, iar pentru fiecare pacient, un medic de ambulatoriu primește 10,8 puncte de consultație.

Negocieri la sânge

Medicii de ambulator intenționează să negocieze la sânge cu CNAS majorarea valorii punctului de consultație, la 8 lei în primul trimestru al anului 2025, 10 lei în celelalte două trimestre ale anului și 12 lei în trimestrul IV.

Ei își doresc majorarea valorii decondate de CNAS pentru servicii medicale, pentru că întreținerea unui cabinet medical presupune costuri, care sunt mult mai scumpe decât suma totală de bani decontată lunar de CNAS.

Ce spun medicii de ambulator

„Această propunere este fundamentată pe necesitatea de a asigura sustenabilitatea și calitatea serviciilor medicale prestate în regim ambulatoriu, în condițiile în care valoarea actuală a punctului de 5 lei nu reflectă costurile reale ale furnizării acestor servicii, având în vedere inflația și creșterea cheltuielilor operaționale din domeniul medical.

De ce este necesară creșterea valorii punctului?
  • sustenabilitatea serviciilor: fără ajustarea corespunzătoare a finanțării, există riscul ca numeroase cabinete de ambulatoriu să fie nevoite să-și reducă activitatea sau chiar să se închidă, limitând astfel accesul pacienților la servicii medicale esențiale.
  • îmbunătățirea accesului pacienților: O finanțare adecvată ar permite extinderea gamei de servicii oferite și reducerea timpilor de așteptare, în beneficiul direct al pacienților.
  • motivarea resursei umane: O majorare a valorii punctului ar contribui la păstrarea și atragerea specialiștilor în ambulatoriu, asigurând astfel o acoperire echitabilă a serviciilor medicale la nivel național.

APMA face astfel apel la CNAS să ia în considerare aceste propuneri pentru a asigura un sistem de sănătate echitabil și funcțional, care să răspundă nevoilor reale ale pacienților și ale furnizorilor de servicii medicale”, au transmis în cadrul unui comunicat reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.


Medicii de ambulator își doresc să nu fie nevoiți să trasfere serviciile în mediul privat. Dacă Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu le va acorda suficiente fonduri, aceștia se văd nevoiți să întrerupă colaborarea cu statul, iar posibilele repercusiuni se vor răsfrânge asupra pacienților, care vor fi nevoiți să meargă la privat pentru că ar putea avea tot mai puține servicii în ambulator decontate de către stat.

Medicii de ambulator își doresc ca pacienții lor să aibă parte de servicii de calitate, iar medicii să poată fi focusați pe tratarea pacienților, nu pe funcționarea cabinetului de la o lună la alta.

FOTO | Proteste în Piața Victoriei! Medicii de ambulator s-au săturat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :