Medic din Timişoara: „Avem nevoie de o secţie de prematuri nouă”

8477

Tot mai mulţi copii se nasc prematur în vestul ţării, în ultima perioadă. Pentru că la Timişoara se află cele mai mari maternităţi din această regiune, „Bega” şi „Odobescu”, toţi aceşti micuţi care vin pe lume prea devreme sunt transferaţi în capitala Banatului. Medicii timişoreni se plâng, însă, că secţiile în care sunt internaţi copiii prematuri îşi desfăşoară activitatea în clădiri vechi, plus că ar mai fi nevoie de o serie de aparate medicale vitale.

Problema e, în primul rând, la Maternitatea „Odobescu”, secția de prematuri care trebuie refăcută de la temelie, este veche. Avem nevoie de o secţie de prematuri nouă. Şi secția de terapie trebuie igienizată, aceasta a fost refăcută acum şapte ani. Din anul 2007, când am primit incubatoare şi ventilatoare noi prin programul Băncii Mondiale, maternitatea nu a mai beneficiat de achiziții noi. Anul trecut s-au cumpărat șase ventilatoare, din donaţii, dar mai avem nevoie mai ales de incubatoare cu pereţi dubli, pentru nou-născuţii care cântăresc sub 1,5 kilograme„, a declarat Gabriela Olariu, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timişoara.

Bebeluşi din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara sunt aduşi la Maternitatea „Odobescu”. Aproximativ 100-120 de copii se nasc prematur, adică între săptămânile 25 şi 32 de gestaţie. Mortalitatea este de trei la mie.

LĂSAȚI UN MESAJ