Maturizarea lui Nicolae Robu-VIDEO

426

Politica este o profesiune! Mai ales într-o democraţie. Sunt multe calităţi şi cunoştinţe pe care trebuie să le posede un politician de calibru. Arta compromisului este una dintre cele mai importante. Ea conţine, pe lângă multe calităţi şi aptitudini, abilităţi de negociere şi diplomaţie. Trebuie subliniat că, dintre calităţile unui om politic, trebuie exclusă cu desăvârşire naivitatea.

Timişoara, o capitală regională cu pretenţii de capitală euroregională este în suferinţă la capitolul politicieni de calibru. Avem mare nevoie de politicieni competenţi, vizionari, charismatici, care să mobilizeze spiritul comunitar în direcţia unor proiecte de viitor, care să se cupleze cu proiectul Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Criza politică, declanşată săptămâna trecută de demisia primarului Robu, este încă într-o faza incipientă şi din păcate cei mai mulţi politicieni locali nu realizează gravitatea şi nu încearcă să limiteze efectele ei. Dacă pentru publicul timişorean, demisia lui Nicolae Robu din funcţia de preşedinte al PNL Timiş este un eveniment monden dezbătut în presă locală, pentru politicieni, indiferent de culoare, ar trebui să fie un motiv serios de îngrijorare.

Proiectul Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii este o ocazie excepţională pentru că noi să depăşim simpatiile şi antipatiile politice şi să reuşim să contribuim cu toţii la regăsirea spiritului comunitar timişorean, cel care ne-a făcut apreciaţi în toată lumea acum 27 de ani.

Dincolo de animozităţile generate de culorile politice diferite dintre Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, animozităţi greu de depăşit în realitate – vezi,spre exemplu, modul în care se soluţionează Muzeul Revoluţiei – divorţul primarului Robu de partidul care l-a lansat în politică şi l-a susţinut de două ori în cursa pentru fotoliul de primar, prefigurează o criză mai gravă, care va afecta pe toţi timişorenii.

Din păcate, un primar fără susţinere politică, cu o majoritate modestă, iar acum şi fragilă în Consiliul Local are mari dificultăţi să-şi treacă proiectele în viitor.

Absenţa calităţilor necesare unui lider politic şi comunitar, orgoliul nemăsurat şi lipsa abilităţilor în comunicare l-a împins pe Nicolae Robu într-o postura mai mult decât delicată. Din păcate, calităţile – nu puţine – ale dânsului nu au putut escamota narcisismul şi lipsa spiritului de echipă, de care a dat dovadă de când ocupă fotoliul de primar şi de preşedinte al PNL Timiş. Iar actuală criză din PNL Timiş a fost exacerbată şi de modul în care Nicolae Robu şi-a anunţat demisia, mod în care a demonstrat, încă o dată, că vanitatea personală şi politica nu fac casă bună.

Să sperăm că această lecţie dureroasă de viaţă să fie examenul de maturitate al Primarului nostru, care o să înţeleagă, în sfârşit, că Timişoara trebuie condusă şi administrată ascultându-i şi pe cei care nu sunt de acord cu dânsul.

LĂSAȚI UN MESAJ