Măsuri dispuse de către DSVSA Timiș în cazul amenajărilor temporare a spațiilor pentru sacrificarea mieilor

22

În preajma sărbătorilor pascale întotdeauna creștwe cererea de carne de miel și de produse din carne de oaie și miel. Cum problemele de igiena se pun și mai stringent acum în contextul epidemiei de virus asiatic readucem aminte cititorilor, producîtorilor dar și comercianților unele măsuri legale cerute de Direcția de Sănătate Veterinară și Siguranța Alimentară.

Iată ce spune doctorul Alin Flavius Nicoară, directorul executiv al Direcției despre sacrificarea mieilor.
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, respectiv în perioada 30.03-18.04.2020, sacrificarea mieilor este permisă în abatoare autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau în locuri/spații amenajate temporar de către primării/prefecturi.
În situația în care distanța de la fermă/exploatație este mare, făcând imposibilă deplasarea până la un abator autorizat sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor sau la un loc/spațiu amenajat temporar pentru sacrificarea mieilor de către primării/prefecturi, DSVSA județeană poate aproba amenajarea unui spațiu/loc temporar de sacrificare a mieilor și la nivelul fermei/exploatației autorizată/înregistrată sanitar veterinar, în vederea sacrificării mieilor proveniți din exploatația proprie. În acest sens, la nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, pentru ca procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor.
În cazul mieilor destinați sacrificării, se vor avea în vedere următoarele:
– Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
– Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării conform Regulamentului ( CE) nr. 1099/2009;
– Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial;
– Verificarea eliminării subproduselor subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, conform Regulamentului ( CE) nr.1069/2009;
– Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în spațiul amenajat temporar de către primării/prefecturi sau în cazul mieilor sacrificați în locul amenajat temporar la nivelul fermei/ exploatației, va fi marcată cu marca de sănătate de către medicul veterinar oficial.
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în locurile precizate anterior ( cu excepția abatoareloe autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor ) nu poate fi livrată către unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterina și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatoii finali.

LĂSAȚI UN MESAJ